Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

OurDomain Amsterdam South East

Gebiedstransformatie

Projectomschrijving

Alle stakeholders zaten in hun maag met het grotere Amsterdamse transformatiegebied Amstel III waarvan OurDomain Amsterdam South East onderdeel is. Het kantoorgebied met als één van de belangrijkste aanwezigen een groot ziekenhuis, het Amsterdams Medisch Centrum (AMC), heeft een weinig aantrekkelijke uitstraling. Sociale veiligheid is een thema in het gebied. De twee stations en het bustransferium ademen een anonieme en onveilige sfeer. Het wonen is duidelijk gescheiden van het werken. Er zijn ondertussen wel meer start up- en horeca-initiatieven. Hoe nu dit opgedeelde gebied met de verschillende initiatieven zo te organiseren dat het samenhang gaat vertonen? Met de realisatie van OurDomain Amsterdam South East zijn functies in het gebied verbonden en is een co-living locatie ontstaan die niet alleen de bewoners onderling, maar ook de campus met de omgeving verbindt. De ontwerpoplossingen:


Verbinding functies, routes en  openbaar gebied. De belangrijkste gebiedsdoelstelling was het verbinden van mensen. De menselijke verbinding ontstaat door het sociaal veilig verbinden van routes van het openbare gebied met de gebouwen en verschillende functies én het toevoegen van een hoge verblijfskwaliteit aan deze verbindingen.
Gebiedsschakel. OurDomain heeft als schakellocatie tussen onder meer het AMC, het station, maar ook de randen een bijzondere positie in het gebied. Daar komt bij dat OurDomain ook een woonfunctie heeft en de kans om een verbinding te maken richting Holendrecht Centrum.
Architectuur versterkt de relatie met het openbare gebied. Omdat het karakter van het gebied met al zijn op zichzelf staande kantoorpanden divers is, zie je dat terug in het unieke karakter van elk van de drie gebouwen. Het oriëntatiepunt van de  woningen is het  maaiveld.


Amstel III ondergaat de grootste gebiedstransformatie van Nederland. Het gebied is ontwikkeld als monofunctioneel kantoorgebied. Tot 2027 worden hier zo’n 5.000 woningen gebouwd en er komen voorzieningen. Daarna kunnen hier nog eens zo’n 10.000 woningen bijkomen.