Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Portiersloge, Westergasfabriekterrein, Amsterdam

Gebiedstransformatie

Projectomschrijving

De nieuwe portiersloge voor het Westergasfabriekterrein in Amsterdam staat centraal op het terrein. Het compacte gebouwtje biedt plaats aan twee portiers, een keuken, toiletruimte, installaties en bergruimte. Het ontwerp is zorgvuldig ingepast in de monumentale omgeving.
De gebouwen en het terrein van de Westergasfabriek zijn aan het einde van de 19e eeuw ontworpen door architect Isaac Gosschalk. Hij ontwierp in een voor die tijd kenmerkende en door hemzelf mede vormgegeven Hollandse renaissancistische-eclectische stijl. Het is een rechtlijnig en rationeel ontworpen fabriekscomplex met prachtige, robuuste gebouwen van rode baksteen, voorzien van ornamenten.
In het ontwerp is omgegaan met deze monumentale context, op een manier die verder bouwt met de kenmerkende thema’s. Het nieuwe gebouwtje is achthoekig, gelijk aan de vorm van de historische, afgebroken portiersloge. Deze vorm is ideaal voor de functie; het garandeert de juiste zichtlijnen voor de portiers van binnen naar buiten en andersom, voor de bezoekers naar het gebouwtje en landschap. Het vormt bovendien een mooie echo van de kop van de bakkerswinkel.
Er is er gekozen voor -grotendeels- biobased materiaalgebruik en energieopwekking. Behalve de gevelafwerking is het hele gebouwtje van hout met vlaswol isolatie rondom. De zes PV-panelen op het dak voorzien de ruimte van stroom. De grote luifel werkt uitnodigend en weert de zon.
De gevel is afgewerkt met koper geanodiseerde aluminium traanplaten die passen bij het industriële karakter van het gebied. De diamantvormige tranen vormen robuuste ornamentjes. De belijning en de koperkleur vindt aansluiting bij de omliggende gebouwen. De bleekgroene kozijnen en het overstek zorgen voor een eigenzinnig karakter. De belettering geeft een sierlijk accent aan de loge. Van verre lijkt het decoratie, van dichtbij is te lezen: licht en energie, lang leve de Westergasfabriek!