Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Woerden Defensie-eiland

Gebiedstransformatie

Projectomschrijving

Het Defensie-eiland is van noeste arbeidsplaats getransformeerd tot een bruisend woon- en leefgebied in het hart van Woerden én belangrijke schakel in het binnenstedelijk weefsel.

De gebiedstransformatie van het Defensie-eiland is na een Europese aanbesteding in 2009 gegund aan de combinatie Blauwhoed en VORM Ontwikkeling. Mede door het uitbreken van de kredietcrisis volgden uitdagende tijden voor het project maar gemeente en marktpartijen hebben elkaar gedurende die periode ‘vastgehouden en niet opgegeven’.

Ruim een eeuw was het eiland als een afgesloten terrein in gebruik door Defensie en niet toegankelijk voor publiek. Het terrein was zwaar verontreinigd en de kades moesten vernieuwd worden.
De ontwikkelcombinatie was integraal verantwoordelijk voor de gehele transformatie: van stedenbouwkundige planvisie, bestemmingsplanprocedure, de uitvoering van de bodem en grondwatersanering (tot 20 meter minus maaiveld), het bouw- en woonrijp maken tot en met het verkopen en realiseren van alle opstallen voor haar rekening en risico.

Een aantal markante en gezichtsbepalende gebouwen zoals de Wasserij, de schoorsteen en de textielsorteergebouwen B en C bleven behouden en kregen een nieuwe functie, zoals horeca en wonen. Ook de Rijksmonumentale contour van het eiland is behouden.

In voor Woerdense begrippen ongekend hoge dichtheid zijn op kwalitatief hoogwaardige wijze 205 woningen toegevoegd. Zeer gevarieerd zowel in verschijningsvorm - van klassiek tot industrieel- als in prijsklasse van sociale en vrije sector huur tot koop. Met ruime variatie in types van stadswoningen met werkruimtes op begane grond, klushuizen in gerenoveerde oudbouw tot aan gelijkvloerse appartementen. De aanleg van vier bruggen heeft het eiland verbonden met haar omgeving. Voorheen geïsoleerd vormt het eiland nu de belangrijkste loop- en fietsverbinding tussen station en binnenstad.

De ontwikkeling is in nauwe samenspraak met inwoners, omwonenden en toekomstige bewoners tot stand gekomen. Het eiland is niet alleen voor de gemeenschap, maar ook door de gemeenschap.