Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

104 eengezinswoningen, complex LE03 te Veghel

Renovatie

Projectomschrijving

In de Veghelse wijk De Leest voert Area een grootschalige renovatie uit aan 149 woningen, verdeeld in drie fases. De grootste fase bestaat uit 104 woningen. Met het vervangen van de complete buitenschil en een aantal energetische verbeteringen gaan de woningen van energielabel C naar A++. Binnen het project, dat Area samen met Bouwhulp Groep en Caspar de Haan uitvoert, gebeurt alles volgens het ‘no regret’-principe: de woningen zijn hierdoor voorbereid op een schone, groene en duurzame toekomst.
Het sociale woningbouwcomplex in een jaren ’70 bloemkoolwijk is getransformeerd naar een nieuwe, frisse woonbuurt waar bewoners met trots comfortabel en betaalbaar wonen. De aanleiding voor de renovatie? Energetische verbetering in combinatie met noodzakelijk onderhoud. Het uiteindelijke resultaat? Veel meer dan dat!
Dankzij subtiele kleurtoepassing in de kopgevels zijn de herkenbaarheid en oriëntatie – vaak een ‘probleem’ in bloemkoolwijken - sterk verbeterd. Het imago van de buurt is flink gestegen door de beeldtransformatie. De sobere en vervuilde uitstraling van de gevels heeft plaatsgemaakt voor een moderne architectuur, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteiten van de bestaande situatie. Het plan is samen met bewoners tot stand gekomen; zij konden individueel hun wensen over het gebruik van de woning én over de uitstraling aangeven.
Natuurlijk spelen duurzaamheid en circulariteit een belangrijke rol binnen De Leest. We hergebruiken materialen, beperken onze verkeersbewegingen en hanteren een strakke LEAN-planning. Geprefabriceerde gevels zorgen voor een constante kwaliteit en een werkwijze waarbij we binnen één dag de complete buitengevel kunnen vervangen. Bewoners blijven in hun eigen woning en hebben relatief weinig overlast. We creëren duurzaamheid voor bewoners, door hun een comfortabel en energiezuinig thuis te bieden in een aantrekkelijke en sociale wijk.


Opdrachtgever: Area
Ontwerp: BouwhulpGroep
Uitvoering: Caspar de Haan
Oplevering: 2020-2021
Renovatie 149 woningen: energielabel C naar A++