Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Kantoor Bouwbedrijf Berghege, Oss

Renovatie

Projectomschrijving

Bouwbedrijf Berghege is gevestigd in een prachtig monumentaal kantoorpand in het centrum van Oss. Het gebouw is opgebouwd uit twee helder afleesbare bouwdelen. De fraaie manier waarop het neogotische deel en het deel in Bossche Schoolstijl zijn samengebracht, zorgt voor een prachtige eenheid van het complex.

De Twee Snoeken heeft bij de duurzame en grondige renovatie en uitbreiding van het pand een nieuwe stap gezet in de ontwikkeling van het pand. Alle aangebouwde delen zijn op een herkenbare en eigentijdse manier vorm gegeven. De nieuwe kloostergang aan de patio en de glazen uitbreidingen aan de achtergevel en de linkerzijgevel, zijn op een eenduidige manier opgetrokken uit ranke aluminium vliesgevels en de nieuwe gemetselde delen aan de achterzijde, zijn in baksteen opgetrokken. Op deze manier is een nieuwe laag toegevoegd aan het gebouw zodat er een bijzondere nieuwe drie-eenheid ontstaat die wordt versterkt door de vormgeving, de ritmes en de zorgvuldige detaillering.

De historische gelaagdheid die door de verschillende bouwperiodes van het monument is ontstaan, vormt ook voor het interieur de belangrijkste inspiratiebron. De Twee Snoeken heeft de historische gelaagdheid weer opnieuw afleesbaar gemaakt in het interieur, door waar nodig de historische elementen te herstellen. Overal in het gebouw zijn oorspronkelijke details zorgvuldig hersteld, opnieuw zichtbaar gemaakt en gecombineerd met eigentijdse interieurelementen en moderne voorzieningen.

Een innovatieve aanpak heeft ertoe geleid dat het hele gebied door de renovatie van dit historisch waardevolle monument een sterke impuls heeft gekregen. Daarmee is een vliegende start gegenereerd voor de revitalisatie van de stedelijke omgeving van het gebouw. De intrinsieke kwaliteit en schoonheid van het prachtige monument en het gebied daaromheen is door de renovatie weer tot bloei gekomen. Een wandeling door het complex wordt op deze manier een tijdreis door de gelaagdheid van de rijke geschiedenis van dit prachtige pand.