Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Christelijk Lyceum Veenendaal

Renovatie

Projectomschrijving

Bouwen voor de toekomst, met respect voor het verleden! Onder dat motto is het Christelijk Lyceum Veenendaal verduurzaamd, deels gerenoveerd en deels vervangen door nieuwbouw met hergebruik. Ondanks deze grote ingreep is het karakter en de identiteit van de ruim vijftig jaar oude school nog altijd zichtbaar en voelbaar.

De campus van het CLV bestaat uit vijf gebouwen. De oudste drie gebouwen waren technisch en functioneel verouderd en qua indeling, energieverbruik en binnenklimaat aan vervanging toe. Hierbij is een keuze gemaakt voor de juiste balans tussen oud en nieuw, waarbij diverse aspecten van duurzaamheid en kwaliteit tegen het licht gehouden zijn. Er is gekozen om zo veel mogelijk van de herkenbare betonconstructie van het bestaande schoolgebouw uit 1968 te behouden en te transformeren naar een nieuw, duurzaam en toekomstgericht schoolgebouw dat gevormd wordt door een drie-laags volume met een atrium. Ook zijn er naast het directe hergebruik van de betonconstructie allerlei karakteristieke items hergebruikt, zoals bijvoorbeeld de latten van de hangende laboratoria en het monumentale abstract-expressionistische mozaïek uit het oorspronkelijke schoolgebouw.

Het schoolgebouw is letterlijk en figuurlijk opengewerkt, waardoor er tussen de bestaande flanken een atrium is ontstaan met veel daglicht dat binnenvalt middels de ooit veel in Veenendaal voorkomende industriële sheddaken. Ingeklemd tussen deze twee flanken is een sociaal hart gemaakt waar de dynamiek van het onderwijs tot uiting kan komen in het gebruik. Dit multifunctionele leerlandschap - met als eyecatcher de sculpturale petrol-kleurige trap - vormt het karakter van de school en biedt verschillende leer- en werkplekken voor o.a. projectmatig werken, voorstellingen, ouderavonden en als verlengstuk van de aula. Het atrium is dé plek waar leerlingen geïnspireerd worden en de plek waar de verschillende leergebieden een duidelijk eigen identiteit krijgen. Boven de trap zweven deze met hout beklede volumes met grote etalages waarin leerlingen hun werk kunnen tentoonstellen.