Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

De Walvis, Amsterdam

Renovatie

Projectomschrijving

Op het Bickerseiland in historisch Amsterdam is het kantoorgebouw De Walvis op de betonnen draagstructuur na geheel vernieuwd. Met trefzekere ingrepen heeft het gebouw van KAAN Architecten een strakke welsprekende sculpturale gedaante gekregen, waar licht, ruimte en zicht als trefwoorden op van toepassing zijn. Met het oog op toekomstige huurders uit de sfeer van reclame, media en tech-sector vroeg opdrachtgever de Maarsen Groep om een “hippe en industriële uitstraling” die mensen “wow” zou laten zeggen. Het belangrijkste doel was het hergebruiken en recyclen van het oude materiaal en de structuur van het gebouw. Door het gebouw eigentijds te verduurzamen is het predicaat BREEAM Excellent ontvangen.

De Walvis zou in de jongste jaren 60 het begin zijn van Klein Manhattan, een heuse zakenwijk na afbraak van de woonbuurt. In werkelijkheid staat het gebouw symbool voor het einde van de cityvorming en het begin van de stadsvernieuwing met bouwen voor de buurt. De grondige renovatie is niet alleen het begin van een volgende levensfase van het gebouw, maar ook van een nieuwe relatie met de omgeving, ook al blijft het een groot gebouw.

Met circa 10.000 m2 bruto vloeroppervlak kon De Walvis gelden als een typisch voorbeeld van rationele kantoorbouw uit de jaren 50 en 60. De vrijstaande eenvoudige bijna vierkante ‘doos’ van beton, staal en glas is ontworpen door architect W.F. Lugthart (1921-1999), bekend van het eerste ziekenhuis als hoog schijfgebouw.

KAAN Architecten heeft de vrij indeelbare vloeren als een kenmerkende ribbenkast van De Walvis naar voren gehaald. De horizontale strepen zijn de ziel van het gebouw. Massief ogende donker kleurige banden steken rondom vrijwel een meter uit. Het effect van los van elkaar liggende bouwlagen wordt geoptimaliseerd door terug liggende s¬troken glas, ramen rondom van vloer tot plafond met op ooghoogte in een strak ritme glazen patrijspoorten.