Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

ESP Lab, Delft

Renovatie

Projectomschrijving

In 2014 won HP architecten de selectie voor het transformeren van de hoogspanningshal van de TU Delft tot ESP-lab (Electrical Sustainable Power Laboratory) voor onderzoek naar het energienet. Het was een grote verrassing dat wij als klein architectenbureau deze prestigieuze ontwerpopdracht kregen. Wij herinneren ons nog goed de eerste rondgang door de hoogspanningshal. Alsof je in een oude James Bondfilm rondloopt, héél indrukwekkend.  
Het ESP-lab zal, als laboratorium- en praktijkruimte, gebruikt worden door 25 vaste medewerkers, 75 promovendi en postdocs en 25 afstudeerders van de afdeling Electrical Sustainable Energy (ESE). Deze gebruikers zijn momenteel verspreid over het gebouw van EWI (Elektrotechniek, Wiskunde, Informatica). Door deze te bundelen worden nieuwe samenwerkingen mogelijk, maar het zorgt ook voor uitdagingen. Ieder laboratorium heeft zijn eigen specifieke eisen op het gebied van verstoringen van buitenaf en veroorzaakt zelf ook storing voor de andere onderzoeken. Er zijn verschillende lagen van afscherming nodig om invloeden van buitenaf en elkaar, zoals elektromagnetische straling, geluid, trillingen en licht tegen te gaan. Bijvoorbeeld: de impulsgenerator die met anderhalf miljoen volt een blikseminslag simuleert staat nog geen 5 meter van een zeer gevoelige supercomputer vandaan die moet blijven functioneren als er getest wordt.
Ons sterk bewust van de bijzondere uitdaging om te ontwerpen met allerlei vormen van “shielding” begonnen wij het ontwerpproces. We stelden ons de lagen van de shielding voor als de ringen van een ui. Elke ring heeft een specifieke uitstraling en functie. Door iedere gebruikerszone alleen de benodigde lagen te geven ontstond een ruimtelijk systeem met contrasten in vormgeving. Duidelijk herkenbaar zijn bijvoorbeeld de publieke gangruimtes die zich tussen verschillende lagen bevinden.