Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Hoofdkantoor VolkerWessels Bouw & Vastgoedontwikkeling, Rijssen

Renovatie

Projectomschrijving

Toen het nieuwe kantoor van VolkerWessels in Rijssen opende was men er bijzonder trots op. Het was een hoogwaardig, verfijnd kantoor, waar geïnvesteerd was in kwaliteit en duurzame materialen. Nu, 26 jaar later, is het tijd om het kantoor aan de huidige eisen aan te passen. Reitsema & partners maakt van het bestaande gebouw een modern, licht en duurzaam kantoor. Op basis van de originele kwaliteiten heeft het bureau een overweldigende transformatie geleverd.

Het bestaande gebouw was een bakstenen kantoorgebouw met een groot groen koperen volume aan de westzijde. De twee vleugels - 90 graden ten opzichte van elkaar - zijn met een atrium op de hoek met elkaar verbonden. Destijds was ook geïnvesteerd in kwaliteit en duurzame materialen. Hierdoor was het gebouw lang hoogwaardig en was het 26 jaar niet nodig om te verbouwen. Het atrium, zoals toen gebruikelijk was, communiceerde weinig met de medewerkers en bezoekers. Het oogde formeel. Gangen en trappen voelden gesloten. De lift stond centraal. De ontmoetingen tussen verschillende afdelingen en werknemers bleven daardoor beperkt.

De opdracht aan Reitsema & partners was drieledig. Het bestaande gebouw moet wederom toonaangevend worden op ruimtelijk en technisch vlak. Een tijdloze, professionele uitstraling die tegelijkertijd duurzaam en stijlvol is. Ten tweede was de opdracht een kantoor te maken waar iedereen met plezier naartoe gaat; waar men prettig samenwerkt door toepassing van de nieuwste inzichten en er een zorgvuldige zonering tussen rust, ruis en rumoer is. Tot slot dient het gebouw te laten zien wat VolkerWessels allemaal in huis heeft aan kennis en kunde om duurzame, prettige werkomgevingen te maken waarbij ambacht en detail tot zijn recht komen. Om deze doelen te halen heeft het bureau intensief samengewerkt met de opdrachtgever en betrokken bouwbedrijven.

Mede-inzenders:
VolkerWessels Bouw & Vastgoedontwikkeling en Reggeborgh,  Wessels Rijssen, Aveco de Bondt, Innax, Homij, Harmeling interieurbouw, Kreon, Eissink, Grillo, Solitas, SKO, AV-Oost,  Voskamp, Versteegh, Reinaerdt, Ter Woerds, Indivipro/ Lutron, De Mors,  Wiggers, Beelen, Morsink, Van Gestel, Boon Edam, Janos Bittenbinder, Karelse van der Meer Architecten, Tim de Boer, Architectuurverhalen.