Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Renovatie flat Lorentzlaan in Schiedam

Renovatie

Projectomschrijving

Extern een klassieke kever, intern een hypermoderne Tesla

Aan de karakteristieke jaren vijftig portiekflat aan de Lorentzlaan in Schiedam hebben Woonplus, ERA Contour, Vanschagen Architecten en vele andere partners een hoog niveau renovatie uitgevoerd. Daarbij zijn naoorlogse woningen van 2 woonblokken portiekflat op zeer innovatieve wijze gerenoveerd naar 80 ultraduurzame woningen, waarvan maar liefst 72 nul-op-de-meter-woningen (nom) en 8 bijna nom-woningen. Bijzonder is de manier waarop de jaren 50 architectuur van de flat in ere is hersteld, een hele onderneming die teniet was gedaan door ingrepen in de flat in de jaren negentig.

Karakteristiek gezicht van de wijk
In de reis naar een nul-op-de-meter portiekflat is de bestaande architectuur van de flat in ere hersteld. De belangrijkste keuze om dit te realiseren, is het aan de binnenkant isoleren van de gevels.  Iets wat vrij uniek is. Ook uniek is het installatieconcept. De warmtepompen zijn onder het schuine volledig geïntegreerde pv-dak geplaats. Deze ruimte staat in open verbinding met de buitenlucht. Dit voorkomt grote zichtbare installaties op het dak en geluidsoverlast. Nog nooit werd in Nederland op deze manier een gebouw naar nul-op-de-meter gerenoveerd. De ronde kozijnen en glaspuien kregen een upgrade in comfort en duurzaamheid. Alle oude kozijnen werden vervangen en voorzien van triple glas. Het glas van de oude kozijnen werd gescheiden en opnieuw gebruikt. De bestaande balkons zijn hersteld.

Slimmere woningen
De nul-op-de-meter-renovatie is in alles gericht op slimmer wonen. Zo kregen de woningen een nieuwe indeling wat leidde tot meer functionele ruimte. Een voorbeeld zijn de voormalige inpandige balkons aan de achterzijde van de flat. Deze werden bij de woning getrokken wat zorgde voor ruimere woningen. Beeld, woonkwaliteit en techniek werden zo optimaal met elkaar verweven. Dat was goed voor de leefbaarheid van de wijk én voor de bewoners!

Mede inzenders:
Woonplus, Vanschagen Architecten, Peutz bouwfysische adviseurs, A. Mol Sloopwerken B.V., AC Specials vof, Baas Bouwkundig Adviesburo bv. BBK B.V. Berkvens B.V. Blacon Fabrications B.V. Bruynzeel Keukens B.V., DBV Nederland BV., Deurenspecialist B.V., Eilers Afbouw B.V., Factory Zero Works, Holonite B.V., Klarenbeek Gevelonderhoud B.V., Knol Installatietechniek B.V., Meka Meterkasten B.V., Mulcoflex, Oranje B.V., Robisol BV., Schenk wand- en vloerafwerking B.V, Schildersbedrijf Pieterse B.V., Synorga Elektrotechniek, Timmer- en afbouwbedrijf H.B.L, Van den Oudenrijn B.V, Van Santen Advies, Van Vonderen Totaalafbouw Groep B.V.