Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Renovatie Koelmalaan, Alkmaar

Renovatie

Projectomschrijving

Ontwerp
Met deze grootschalige renovatie is het totale aanzien van de gebouwen verbeterd.
De aanwezige kwaliteit van het bruin/gele metselwerk met de witte accenten is
versterkt. De kenmerkende plint is verhoogd om de verhoudingen op gebouwniveau te verbeteren. De hekwerken van de eerste verdieping zijn hierin opgenomen. De nieuwe entree heeft hierdoor ook meer hoogte en kwaliteit gekregen. De verhoogde dakrand die de PV panelen verbergt, zorgt voor een stevige beëindiging.
Het bestaande kleurenpalet is op een nieuwe manier ingezet; de plint is overwegend wit en de bovenbouw bruin. Zo staan er nu twee blokken die een heel nieuwe en krachtige verschijningsvorm hebben en die toch passend is in de buurt. Bruine stucwerkvlakken zorgen voor een overzichtelijk ritme in de plint. De hekwerken op de balkons hebben lamellen die afwisselend dwars en recht in de regels geplaatst zijn. Hierdoor is de inkijk op het balkon klein en wordt voorkomen dat bewoners een doek tussen de spijlen vlechten.

Inbreng bewoners
Tijdens het proces zijn de zittende bewoners sterk betrokken. Zo zijn er drie
ontwerpen gemaakt voor de entreehal, deze zijn voorgelegd aan de bewoners. Op
de bewonersavond hebben zij hun stem uitgebracht en het ontwerp met de meeste
stemmen is uitgevoerd. Ook is er een prijsvraag uitgeschreven voor de benaming
van de flats. Eén van de bewoners heeft een mooie benaming voor de woonblokken
bedacht. De namen, verrekijker en zonnewijzer, verwijzen naar de verduurzaming van de blokken, waarbij vooruitgekeken wordt naar een duurzame toekomst en naar de energie die op een wijze manier (voordelig voor de bewoners) van de zon komt.

Verduurzaming
Met de ingrepen is een enorme duurzaamheidsslag gemaakt. Elk appartement heeft 5 PV panelen gekregen met een gezamenlijk vermogen van 79.200 Wp. De netto warmtevraag is onder de 50 kw/m2 gekomen. Door de maatregelen wordt per jaar circa 68.000 m3 gas bespaard en vermindert de CO2-uitstoot met circa 163.000 kilogram per jaar.