Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Renovatie studentenflat Van Nispenstraat, Nijmegen

Renovatie

Projectomschrijving

Het studentencomplex, bestaande uit 56 zelfstandige eenpersoons appartementen aan de Van Nispenstraat in Nijmegen, is in 2020 opgeleverd na een grootschalige renovatie uitgevoerd door Hendriks Onderhoud en Beheer. Het gebouw kent door de renovatie een levensduurverlenging van 50 jaar. Een bijzondere prestatie voor de renovatie van een gebouw uit 1974. Het is het eerste ‘all electric’ studentencomplex in Nijmegen van studentenhuisvester SSH&.

Duurzaamheid
Het complex is vrijwel energieneutraal. De gevels van het gebouw zijn zeer goed geïsoleerd. De kozijnen zijn bijvoorbeeld voorzien van HR+++ triple glas. Daarnaast kent het gebouw een vraaggestuurd ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Elk appartement heeft een eigen boiler voor warm tapwater. Leuk detail is dat het aangevoerde koude water wordt opgewarmd door gebruik te maken van douchegoot warmteterugwinning. Het gebouw is all electric, wat inhoudt dat koken, douchen of verwarmen geschiedt door uitsluitend gebruik te maken van duurzame elektriciteit, gedeeltelijk zelf opgewekt door de zonnepanelen op het dak.

Esthetische metamorfose
Het gebouw heeft de naam Tilde meegekregen vanwege de nieuwe, fraaie golvende aluminium gevelbekleding. Het ontwerp is van Pieter Oosterhout Architecten BNA. De uitstraling van het complex is door deze metamorfose sterk verbeterd. Het gebouw is nu weer een fraaie aanvulling op het bestaande straatbeeld.