Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Back 2 School, Zwanenburg

Transformatie

Projectomschrijving

Hoe transformeer je een 450m2 grote school tot een leefbaar woonhuis voor een gezin met vier kinderen, met de uitdaging de woning zodanig te verduurzamen dat hij bijna energie neutraal zou worden (BENG).

Het project startte met de bouwkundige keuring waaruit bleek dat een nieuwe fundering voor de oude school nodig was. Dit grepen wij als kans aan om het concept van de ‘groene paal’ in te zetten. Middels dit principe zijn honderden meters buis aangebracht in de nieuwe funderingspalen, die als grondbron gingen functioneren voor de warmtepomp. Op het enorme dak konden er eenvoudig 40 zonnepanelen aangebracht worden. Tevens was er, door het realiseren van nieuwe vloeren en wanden de mogelijkheid een balans ventilatiesysteem toe te passen met warmteterugwinning. Hiermee is er een totaalconcept ontstaan waarmee de woning bijna energie neutraal is geworden.

De ruimtelijke ingrepen in de woning zelf bestonden uit het opheffen en toevoegen van ruimtes. Op de begane grond werden wanden (deels) verwijderd evenals delen van de zolder vloer. Hierdoor is een mooie hoge luxe leefruimte ontstaan. Op de oude zolder zelf werden slaapkamers en badkamers gerealiseerd. Een bijzonder bouwkundig detail is, dat de oude zolder vloer in eerste instantie niet geschikt was voor bewoning. Naast de wens om vloerverwarming toe te passen was het dus noodzakelijk om deze woonlaag bouwkundig nieuw te realiseren. Een complete nieuwe staalplaat betonvloer bood uiteindelijk uitkomst hiervoor.

BIM
Voor dit project maakten wij een zeer gedetailleerd bouw informatie model (BIM). De aannemer heeft gedurende de hele bouw dit model gebruikt om de uitvoering te realiseren. Nergens is een afgedrukte tekening aan te pas gekomen gedurende het werk. De aannemer liep met de iPad met daarop ons model rond op de bouw en kon alle informatie daaruit distilleren. Tot op de laatste detail is het gebouwd als ontworpen.