Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Cube House, Delft

Transformatie

Projectomschrijving

40 jaar geleden ontwierp Jan brouwer dit unieke modulaire gebouw waarmee hij zijn tijd ver vooruit was. Het werd bedacht op een vaste modulemaat zodat standaard materialen gebruikt konden worden. Ooit gebouwd als kantoorpand, nu getransformeerd naar een mixed-use gebouw met voornamelijk appartementen. Eigenlijk zei de naam 40 jaar geleden het al, het is een huis; nu een thuis voor starters en studenten.

Het oorspronkelijke gebouw heeft een U-vormige plattegrond. Hierdoor heeft het veel geveloppervlak wat bij de transformatie naar woningen ideaal bleek. De 5 trappenhuizen boden de mogelijkheid verschillende en voldoende ontsluitingen te realiseren. Hierdoor kon aan de lokale vraag naar kleine appartementen voldaan worden.  De appartementen verschillen van 25 tot ca 35 vierkante meter. Niet alleen past dit bij de Woonvisie van de gemeente Delft, ook bieden deze groottes de mogelijkheid beperkt om te gaan met parkeervoorzieningen. Hierdoor drukte de nieuwe functie niet onevenredig op de openbare ruimte van de aangrenzende wijk.

De witte gevelbekleding, die bestond uit aluminium golfplaten met horizontale lijnen, werd vervangen voor een meer onderhoudsvriendelijke variant. Het gebouw stond lang te boek als het lelijke eendje van de wijk door de groen en zwart uitgeslagen gevel. Door de nieuwe beplating heeft het gebouw een frisse onderhoudsvriendelijke gevel terug gekregen.

Een voor die tijd ingenieus ventilatie principe bleek ook goed toepasbaar te zijn in de woningen. Het systeem is aangevuld met een koudwaterleiding zodat het op warme dagen ook kan koelen. Wanneer dit nog onvoldoende lijkt, wordt met een pomp koud “grijs water” uit de aangrenzende singel op het dak gepompt waardoor de daken koel blijven. De stroom uit de zonnepanelen zorgt voor de aansturing van de pompen en het verwarmen van de boilers voor de warm tapwater voorziening.