Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

de Driftkikker Leiden

Transformatie

Projectomschrijving

De prachtige monumentale school ‘de Driftkikker’ in Leiden noord is respectvol herbestemd naar een inclusief buurtje met een bijzonder woonconcept. Een herbestemming die laat zien dat sociale ambities, verduurzaming èn het herstellen van de monumentale waarde heel goed hand in hand kunnen gaan.

In het gemeentelijke monument de Driftkikker is ruimte gemaakt voor een bijzonder woonconcept, waarmee we de inclusieve samenleving verder de ruimte geven. De 14 appartementen worden verhuurd aan 8 regulier woningzoeken-den en 6 jongeren die vanuit een intramurale setting zelfstandig gaan wonen. Een inwonende beheerder houdt een oogje in het zeil en is eerste aanspreekpunt. Met deze magic mix geven we ook bijzondere doelgroepen een thuis in de wijk en weer een kans mee te doen in de samenleving.

De herbestemming is uitgevoerd met groot respect voor het monumentale gebouw. De oorspronkelijke structuur is weer in ere hersteld, de structuur van de oude corridorschool weer goed afleesbaar. De brede gangen en monumentale trap vormen natuurlijk ontmoetingsruimtes voor de bewoners, een prettige plek op de route van straat naar thuis.

De indeling van de klaslokalen en raampartijen leende zich als vanzelf voor herbestemming naar woonruimtes, de gewenste mix van woningen voor reguliere huurders en bijzondere doelgroepen paste wonderwel. De extra hoogte van de lokalen geeft de relatief kleine woningen een ruimtelijk gevoel, de grote raampartijen met zicht op het plein verbinden de woningen weer met het plein en de wijk.

De Driftkikker heeft zo, bijna 100 jaar na bouw, een bijzonder sociaal tweede leven gekregen. Een nieuw leven dit prachtige monumentje en haar ligging centraal in de buurt en midden in de samenleving waardig.