Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

De Veentjes Doetinchem

Transformatie

Projectomschrijving

Van wonen naar winkelen in de plint

De plint in het binnenstedelijke complex De Veentjes in Doetinchem uit de jaren tachtig, kampte al jaren met veel leegstand, onveiligheid en overlast. Het initiatief van de gemeente in 2013 om het achterliggende Amphionpark aan te leggen, was startsein voor transformatie van het hele gebied. De gemeente en vastgoedbedrijf Van Deursen Group vonden elkaar in de wens om ruim 4600 vier-kante meter aan winkelruimte te transformeren naar wonen. De Veentjes is de afgelopen jaren ve-randerd van woonwinkelgebied - met hoge leegstand - naar stedelijk en duurzaam wonen in het groen.
Het kolomskelet van het oorspronkelijk ontwerp biedt voldoende hoogte en vormt een goede basis voor een flexibele indeling van 65 appartementen. Aan de gevel is een nieuw ritme ontstaan met een stramien van steeds anderhalve kolom met daarin een woning: entree, woonkamer en slaap-kamer. Het verspringende karakter van geveldelen en ramen, typerend voor de - vaak onderbelichte - architectuur uit de jaren tachtig, herhaalt zich nu ook op de begane grond.
Bij de duurzame transformatie van de winkelplint is gekozen voor droge, uitneembare, bouwmateri-alen, waarbij het casco is gerespecteerd. De woningen zijn gasloos, vol-elektrisch en maken gebruik van bestaande watersystemen in het pand. De woningen zijn energie-efficiënt doordat ze ‘rug aan rug’ liggen. Een groenstrook zorgt voor het afbakenen van een stukje privé-ruimte voor de be-woners. Aan de doorgaande route van de binnenstad naar het Amphionpark kreeg woongebouw de Veentjes een parkachtige loopzone, om zo de aansluiting tussen centrum en het binnenstedelijk groen van het park te waarborgen.
Bij de Veentjes is geïnvesteerd in een ruim participatietraject - onder leiding van projectleider Yana van Tienen van de gemeente Doetinchem - waarbij bewoners, maar ook ondernemers, planologen, pandeigenaren, stedebouwkundigen en stadsarchitecten, steeds betrokken waren bij de plannen. Dat kwam niet alleen de uitruil van panden en de verhuizing van ondernemers uit het gebied ten goede, maar ook de algehele sfeer en daarmee het resultaat.