Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Fort van Hoofddorp

Transformatie

Projectomschrijving

Tien jaar nam de ontwikkeling en herbestemming van Fort van Hoofddorp (1904) in beslag. Het werelderfgoedmonument van totaal 8’100m2 is getransformeerd tot een stadspark met ruimte voor horeca, culturele en educatieve activiteiten. Landschap, architectuur en interieur zijn door Serge Schoemaker Architects integraal aangepakt. Geschiedenis en heden zijn versmolten tot een nieuw geheel.
Het fortgebouw is deels gerestaureerd en deels onaangetast gelaten. Nieuwe toevoegingen zijn strak vormgegeven en weloverwogen geïntegreerd, met een bewust behoud van de historische details en karakteristieke atmosfeer. De aanpak zorgt voor een levendige dialoog tussen verleden en heden, waarbij beide entiteiten elkaar versterken.
Zo worden warme, houten wanden en minimalistische stalen elementen gecombineerd met ruwe, onafgewerkte wanden van ongewapend beton en moderne lichtarmaturen met sfeervol verlichte wandnissen. Het materiaal- en kleurconcept verbindt de historische en hedendaagse elementen en laat ze tegelijkertijd waardig naast elkaar bestaan.
De oorspronkelijke gangenstructuur is bij de renovatie weer in ere hersteld: de oude ondergrondse gangen zijn tijdens de renovatie volledig ontgraven. Hierdoor kunnen bezoekers nu weer via de lange achtergang op de begane grond, naar de vrijstaande hefkoepelgebouwen en het terrein bovenop het fort, waar zich sinds de transformatie een klein openluchttheater bevindt.
Om de ontsluiting van het fortgebouw te verbeteren, zijn twee nieuwe trappenhuizen toegevoegd. Door het wegbreken van de vloeren zijn hier twee verticale, dubbelhoge ruimten ontstaan, die licht en lucht in het door horizontale gangen gedomineerde fortinterieur brengen.
De gebouwinstallaties zijn nagenoeg onzichtbaar geïntegreerd. Zo is het hele pand voorzien van een dun vloerverwarmingssysteem en maakt het luchtbehandelingsysteem met warmteterugwinning gebruik van de historische, ingebouwde luchtkanalen. Nieuwe leidingen zijn weggewerkt in de dekvloer en het dakpakket, om het pure, brutalistische karakter van het fortinterieur te behouden.
Aan het buitenterrein is een wandelpad toegevoegd, waadoor bezoekers vanaf het voorplein, nu ook buitenom omhoog kunnen lopen, naar het hoger gelegen terreplein.

Mede inzenders:
Vianen Bouwadvies, De Ingenieursgroep, PlanResult, Milieu-Adviesbureau Vermeent, LBP Sight, Install Keur, b&d Natuuradvies, Natuurlijke Zaken, Grondslag, RAB Restauratie Advies, De Bonth van Hulten, Van Leeuwen GWW, Kimmenade, StoneCold, Warp Systems, DerksDiepenbroek, Instacom