Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Forum Rotterdam

Transformatie

Projectomschrijving

Forum Rotterdam betreft een grootschalige maar chirurgische interventie in een gemankeerd wederopbouwstadsblok midden in het drukstbezochte voetgangersgebied van Nederland. Het plan om deze slecht gebruikte plek nieuw leven in te blazen omvat het hele palet van restauratie, renovatie, transformatie, reconstructie en nieuwbouw. Het past daarmee in een eigentijdse benadering van duurzame stedelijke vernieuwing, met respect voor de historie en maximaal gebruikmakend van het bestaande.

Eens een bastion is het bankgebouw (1941-49) nu een aantrekkelijk, publiek toegankelijk gebouw met retail en horeca en daarboven multi-tenant kantoorruimte. De kantoortoren (1978) is getransformeerd tot woontoren met ronde balkons die als een bloemblad de droge gebouwvorm omhullen, toegankelijk via een historisch trappenhuis van het bankgebouw en lobby over het groene dak.
De Lijnbaanwinkels zijn aan de achterzijde uitgebreid en voorzien van een nieuwe glasgevel die een scherm vormt waarbinnen de winkels de toegestane optopping kunnen realiseren. In ritmiek, proporties en materiaalkeuze sluit deze aan bij de ‘oude’ Lijnbaan.
Het Ierse Primark is inmiddels eigenaar van een flagshipstore die van het Jungerhanspand (1952) via het overdekte binnenhof doorloopt tot aan de Koopgoot.

De verschillende bouwdelen leveren ieder op zich een belangrijke bijdrage aan de publieke ruimte. De benauwde overbouwing van de Lijnbaan is vervangen door een luchtige luifel waardoor het perspectief van de Lijnbaan is geopend en beter aansluit op de karakteristieke overstekende luifels van het historische deel. Het nieuwe gevelscherm is zóver de hoek om doorgetrokken dat de Van Oldenbarneveltplaats nu écht bij het drukste voetgangerskruispunt van Rotterdam hoort. De hoge luifel boven de entree van de Primark en de nieuwe horeca onderin het bankgebouw zorgen voor een levendige plek als schakel tussen Lijnbaan en Coolsingel. Forum vormt zo met sterk verbeterde winkel- en een antwoord op de leegstand in middelmatige retail en kantoren en betekent een grote economische en kwaliteitsimpuls voor Rotterdam.