Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Hoeve Beusdalshof, Ingber

Transformatie

Projectomschrijving

Hoeve Beusdalshof van de ondergang gered.

Begin 2017 gingen Derk & Anna op zoek naar een woning in Zuid-Limburg.
In de zoektocht stuitten ze op Hoeve Beusdalshof te Ingber. Een prachtige monumentale Herenhoeve in de vorm van een carréboerderij gesitueerd op de rand van het plateau van Margraten met panoramische vergezichten richting de Eiffel en de Voerstreek. Een plek
met 750 historie.

Ze waren op slag verliefd. Niet alleen hun woning zou hier kunnen worden gerealiseerd maar ook de Galery Ververs die Angeliek in Amsterdam dreef zou hier kunnen worden ondergebracht. Tot slot was er ook ruimte voor een hotel met 8 luxueuze suites. Ziedaar een heuse opgave. De gemeente Gulpen-Wittem en de buurtschap Ingber waren blij dat er met het Rijksmonument, wat al bijna 10 jaar leeg stond, iets ging gebeuren.

Met de Rijksdienst Monumentenzorg en de regionale monumentencommissie is indringend overleg geweest over te plegen noodzakelijke ingrepen als gevold van de transformatie. Dit leidde tot een vergunbaar plan. De hoofdcontour van de Hoeve is volledig intact gehouden. Met een aantal substantiële ingrepen is het mogelijk gemaakt de Hoeve een toekomstbestendige functie te geven.

Met regionale aannemers, met een ambachtelijke inslag is in bouwteamverband het project gerealiseerd. Alle details werden met de makers rechtstreeks tot in den treure doorgesproken. Zo ontstonden prachtige vernieuwende oplossingen zoals de inpassing van de strakke stalen kozijnen in de scheve dikke historische muuropeningen, de bijzondere houtconstructies en timmerwerken, de oplossingen voor mergelmuurrestauraties en het ontwerp van eigen verlichtingsarmaturen.
De duurzaamheid zit hem in hoge isolatiewaardes, een warmte installatie met lucht gedreven warmtepompen en warm ledlicht.

De provincie Limburg heeft het plan met een provinciale monumentensubsidie ondersteund.

Het woongenot is bijzonder.
De Gallerie toont prachtige kwetsbare hedendaagse kunst waartussen de hotelgasten hun diner op uitzonderlijk niveau kunnen genieten.
Hotel Hoeve Beusdalshof heeft ondanks de corona lock-downs haar bestaansrecht al aangetoond.