Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Kantinegebouw ENKA, Ede

Transformatie

Projectomschrijving

Op 23 september 2020 opende CNS-basisschool 'De Ontdekking' haar deuren in het souterrain van het voormalige Kantinegebouw van de ENKA fabriek. Na jaren leegstand krijgt dit opvallende gebouw nu dagelijks kinderen over de vloer. Het gebouw is herbestemd tot duurzame ‘“brede school” met basisschool De Ontdekking in het souterrain en in de toekomst Bzzzonder (kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang) op de eerste en tweede verdieping. Bij de herbestemming van dit was-, kleed- en schaftlokaal van de oude kunstzijdefabriek in Ede is de intrinsieke kwaliteit en schoonheid van het jaren ‘50 gebouw zo veel mogelijk in stand gehouden en zijn de nieuwe functies waar dat kon geland binnen bestaande structuur. De ontwerpprincipes licht, lucht en ruimte van het  pand passen perfect bij de nieuwe functie als school en kinderdagverblijf.
Het voormalige Kantinegebouw bestaat uit een betonconstructie met prefabgevels en een enorme hoeveelheid stalen ramen. Kenmerkend zijn de ‘vleugels’ van het gebouw op de tweede verdieping: via deze luchtbruggen werd was het kantinegebouw verbonden met de productiegebouwen. Het pand is in 2012 door BOEi gekocht waarna in 2013 gestart is met de cascorestauratie. De nieuwe functie van het bijzondere pand stond in 2014 al vast: het moest een brede school worden voor de nieuwe wijk op het oude ENKA terrein.
Zes jaar later is de school met acht klassen en ruim 250 leerlingen in het souterrain gereed en voorzien van een BENG-predicaat (Bijna Energieneutraal Gebouw). Door de isolatie van de gebouwschil, de inzet van gebiedsgebonden duurzame warmtelevering en gebouwgebonden duurzame elektriciteitsopwekking voldoet het souterrain van het rijksmonument aan de BENG-eisen.