Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Leidsestraat 100, Amsterdam

Transformatie

Projectomschrijving

De Leidsestraat in de historische binnenstad van Amsterdam is een van de drukste winkelstraten van Nederland. Het pand op nummer 100 bevindt zich vlakbij het Leidseplein in de bufferzone van de door Unesco als werelderfgoed bestempelde grachtengordel.

Het bestaande pand, met gevels aan de Leidsestraat en de Lange Leidsedwarsstraat was een pand uit de jaren ’80 zonder monumentale waarde. De eenvoudige architectuur van het pand deed weinig recht aan de bijzondere hoekligging.

In februari 2018 heeft CBRE Global Investors een besloten prijsvraag uitgeschreven die werd gewonnen door de Architekten Cie.

Tijdens het ontwerpproces werd vastgesteld dat de hoofddraagconstructie en kelder van het pand grotendeels te hergebruiken waren. Het ontwerp is daarop aangepast en het plan werd een transformatie in plaats van nieuwbouw, met een energie transitie “Van het gas af”.

Binnen de marges van het bestemmingsplan was het mogelijk om 2 extra woon verdiepingen (ca. 260 m2) toe te voegen aan het bestaande gebouw.

Het gebouw en de gevels hebben een traditionele vorm. De materialisering en details zijn modern en tijdloos. Het ritme van de raamopeningen volgt de bestaande constructie. Ranke gemetselde penanten met diepe, dubbel uitkragende neggen en horizontale stroken in staand verband geven de gevel diepte en een dynamische schaduwwerking. Het gevelmateriaal is rijk in kleur en textuur door het glazuren van een restpartij bakstenen. De glazuur op het onregelmatige bezandde oppervlak geeft iedere baksteen een unieke lichte levendige kleur en textuur. Door de hardheid van het materiaal zal de gevel eeuwenlang zijn kleur en kwaliteit kunnen behouden en draagt het gebouw bij aan een duurzaam straatbeeld.

De gevel van de overhoekse dubbelhoge winkelplint heeft een eigen afwijkende gevelinvulling van houten kaders, kozijnen en IPE profielen waarvan de vorm, diepte en detaillering refereren aan typisch Amsterdamse houten gevels elders in de binnenstad.