Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Openluchtschool Goirle

Transformatie

Projectomschrijving

In de jaren ’50 ontwierp Jos. Bedaux de Openluchtschool in Goirle. De school, ontworpen voor kinderen met een chronische luchtwegaandoening, vormt een sleutelwerk in zijn oeuvre. De school voorzag in slaap- en onderwijsvertrekken in de open lucht.
Meer dan 70 jaar later heeft Bedaux de Brouwer Architecten de kans gekregen de in onbruik geraakte school nieuw leven in te blazen. Maas- Jacobs Vastgoed kocht het pand om het samen met de kleinzonen van de oorspronkelijke architect te transformeren tot zeven luxe woningen.
Het uitgangspunt van de transformatie is het behouden van de waardevolle architectonische elementen, zoals de bakstenen gevel aan de voorzijde en de openluchtgalerij op de eerste verdieping. Tevens is de brede schooltrap behouden als element in het interieur in één van de woningen.
Met name het interieur van het gebouw is gewijzigd. Toekomstige bewoners zijn betrokken geweest om binnen de structuur van het pand hun eigen woning vorm te geven. In de oude klaslokalen zijn de woonkamers gesitueerd, terwijl het slapen opnieuw onder de galerij plaatsvindt, nu echter binnenshuis.
De Openluchtschool bevindt zich in een groene villawijk. Door de functieverandering maakt het gebouw onderdeel uit van het woonmilieu in zijn omgeving. De verschijningsvorm van het gebouw, de bijzondere landschappelijke setting en het bestaande groen zijn zoveel mogelijk intact gelaten.