Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Opstandingskerk, Voorburg

Transformatie

Projectomschrijving

HP Architecten heeft de monumentale Opstandingskerk in Voorburg getransformeerd tot een bijzonder ruimtelijk complex voor kinderopvang. Door een subtiele toevoeging van moderne materialen en installaties versterkt het ontwerp de oorspronkelijke kerk met zijn sobere architectuur en ruimtebeleving. De vroegere kerkgangers zijn trots op het behoud van “hun” kerk. Het resultaat is een van de grootste kinderopvanglocaties van opdrachtgever CompaNanny (1.700m2 BVO): een goed passende transformatie die het gebouw een tweede leven met een bijzondere sociale functie geeft.
De Opstandingskerk in Voorburg werd gebouwd in 1964 naar ontwerp van Rein Fledderus voor de Nederlands Hervormde Kerk. Dit gemeentelijke monument toont veel verwantschap met “de Doelen” in Rotterdam, dat Rein Fledderus in dezelfde tijd in samenwerking met de architecten H.M. en E.H.A. Kraaijvanger ontwierp.
Voor architect Fledderus en de kerkgemeente vormde de vroegchristelijke periode in het Midden-Oosten de inspiratiebron. Het Voorburgse kerkgebouw is ontworpen als een ‘tent van samenkomst’, vormgegeven in natuurlijke onbewerkte materialen als baksteen en schoon beton. Een rustige kerkruimte onder een ‘geplooid’ dak, met natuurlijke lichtval van boven. De begane grond is georganiseerd rondom een hof waaraan de nevenruimten voor gemeente, jeugd en overdenking liggen.
De grootste van de omvangrijke transformatie uitdaging was om de structuur en het karakter van het bestaande gebouw zo goed mogelijk te begrijpen en daar respectvol op te reageren. Onze ervaring is dat dit gepaard gaat met zorgvuldig kijken en zoeken naar wat passend en mooi is. Op deze manier ontstond de vanzelfsprekende opbouw met terrassen in de grote kerkzaal, onder het geplooide dak. De heldere organisatie van de oorspronkelijke kerk wordt versterkt door nieuwe verlichting en bijzondere zichtlijnen. De verschillende leeftijdsgroepen zijn logisch gegroepeerd en de ruimtes zijn gericht op buiten. De ruimtes voor de kleinste kinderen zijn gegroepeerd rondom het binnenhof waar ze een veilige buitenspeelplek hebben.