Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Pompstation, Schiedam

Transformatie

Projectomschrijving

Aan de Rotterdamsedijk in Schiedam ligt een historisch pompstation. Het rechthoekige gebouw in de stijl van het Zakelijk Expressionisme is gedeeltelijk in de noordelijke dijk verzonken. In het pompstation staan indrukwekkende mintgroene machines die ooit de waterdruk van Schiedam regelden, maar door modernisering van het waterleidingbedrijf hun functie verloren. Dit unieke industriële erfgoed heeft een tweede leven gekregen als Pompstation Gym: in het pand worden nu spieren gepompt in plaats van water. Bijzonder aan de herbestemming van het pand is dat het mogelijk was om de nieuwe functie te laten landen met weinig ingrepen en met behoud van een groot deel van fraaie monumentale interieur.

In 2014 nam BOEi het rijksmonument over om het een nieuwe bestemming te geven. De gefaseerde cascorestauratie van het pompstation was begin 2017 gereed. Er is lang gezocht naar een herbestemming van die het gebouw weer tot leven zou brengen zonder het monumentale karakter aan te tasten. De nieuwe functie als sportschool past goed in het pand en was gereed in oktober 2020. Uitgangspunt bij de herbestemming van het pompstation was het behoud van zo veel mogelijk van het monumentale interieur. Om de sportschool goed te laten functioneren was het noodzakelijk om het souterrain (waar onder andere twee kleedkamers gerealiseerd zijn) toegankelijk te maken via een interne trap. Dit is opgelost door een vloersparing te maken in een van de drukvereffeningsvaten. Op deze manier is door speels om te gaan met de bestaande installaties de functionaliteit van het pand verbeterd zonder dat hiervoor een grote ingreep nodig was.

Door de herbestemming heeft het prachtige maar altijd gesloten pand een functie gekregen die het geopend heeft voor bezoekers. Het Schiedamse erfgoed kan laagdrempelig beleefd worden door omwonenden die in het pand komen sporten of die het komen bezoeken tijdens een van de open dagen.