Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Post Utrecht

Transformatie

Projectomschrijving

Het voormalige PTT-Hoofdpostkantoor aan de Neude te Utrecht is getransformeerd tot een multifunctionele bestemming. Met de inpassing van het ambitieuze programma van de bibliotheek van de toekomst samen met winkels en horeca, heeft het rijksmonument weer een actieve rol in het stedelijk weefsel. Door een diversiteit aan functies is Post Utrecht een bestemming geworden in het hart van de stad, die niet alleen overdag, maar ook s’ avonds zorgt voor nieuwe levendigheid.   
 
Van oorsprong had het PTT-Hoofdpostkantoor (1924, J. Crouwel) twee gezichten: een publieke voorkant met monumentale entree en publiekshal aan de Neude en een logistieke achterkant aan de Oudegracht met een expeditiehof. Om het complex Post Utrecht een plaats te geven in de huidige stadsdynamiek was het noodzakelijk om ter plaatse van de expeditiehof een tweede voorkant te maken. Aan de Potterstraat is tevens een derde entree gerealiseerd.

Aan de Oudegrachtzijde zijn vier ruime winkels gerealiseerd met daarboven het auditorium van de bibliotheek. De Potterstraat heeft een horecagelegenheid en biedt daarnaast de entree naar de foodmarkt. In het souterrain is een royale fietsenstalling gerealiseerd. Vanaf de oorspronkelijke entree aan de Neude betreedt men de monumentale hal van het gebouw, die het centrale plein van de bibliotheek vormt, een huiskamer voor de stad.

Verbinding en dialoog vormen voor het hele project het leidend thema: programmaonderdelen vloeien naadloos in elkaar over, sparingen in wanden en vloeren (roltrappen en liften) leggen (visuele) relaties, met steeds de publiekshal van de bibliotheek als het centrale oriëntatiepunt. Interieur en routing van de bibliotheek bemiddelen tussen gebouw en gebruiker. Een subtiel spel van kleur en materiaal ondersteunt de oriëntatie van de bezoeker. Extra doorgangen tussen de leeszalen zorgen voor een tweede omgang met vergezichten over de historische binnenstad. De connectie met de stad is overal voelbaar.