Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Prieel IJsselmuiden

Transformatie

Projectomschrijving

Aan de Burgemeester van Engelenweg in IJsselmuiden ligt aan de rand van het Zoddepark een monumentaal prieel. Sec.architecten maakte het ontwerp voor de transformatie van dit karaktervolle rijksmonument tot een praktijk voor natuurgeneeskunde. In 2020 kreeg deze transformatie de Erfgoedprijs Zwolle-Kampen. Het prieel is bijzonder door zijn ligging in parkachtig groen en vanwege de gaafheid van het exterieur en interieuronderdelen.
 
Om het monument zo min mogelijk aan te tasten, is een zwevende inbouwunit in het monument geplaatst in de vorm van een compacte trapeziumvormige doos. In dit geïsoleerde element, voorzien van elektra en ventilatie, is de behandelkamer gesitueerd. Door de transformatie is een behandelruimte ontstaan met een aangenaam klimaat. In de wanden van het element zijn functionele voorzieningen verwerkt, zoals kastruimte, nissen en een zitbank in de wachtruimte.

De doos verdeelt de ruimte in vier functionele ruimtes: entree, wachtruimte, garderobe met toiletruimte en behandelkamer. De zorgvuldige materialisatie voegt een belevingseffect toe. Door het gladde materiaal aan de buitenkant van het element weerkaatst buiten het beeld van de parkachtige omgeving; aan de binnenzijde weerspiegelt dit het monumentale interieur. Voor een warme en natuurlijke sfeer is de binnenkant afgewerkt met eikenhout.

Het authentieke karakter krijgt accent doordat elementen zijn ingekaderd. In de behandelruimte is een plafondopening gemaakt, waardoor vanaf de behandeltafel de kapconstructie te zien is. Elke ruimte ademt het monument. Het monumentale plafond is overal zichtbaar. Innovatie en duurzaamheid gaan hier hand in hand.

Het exterieur en interieur van het monument is onaangetast door het ontwerpconcept van de inbouwunit. Duurzaamheid is gewaarborgd omdat het proces omkeerbaar is.

Door toevoeging van functionele elementen is het prieel weer in gebruik voor professionele dienstverlening aan het publiek. Het nieuwe gebruik van dit erfgoed verbetert de leefbaarheid van het parkachtige gebied. Er is geen leegstand meer en de groene omgeving is verrijkt.