Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Rachmaninoff Utrecht

Transformatie

Projectomschrijving

Transformatie voormalig stadskantoor naar 132 duurzame appartementen.  
In opdracht van Bouwinvest Dutch Institutional Residential Fund N.V. realiseerde Heembouw Wonen 132 appartementen in het voormalig stadskantoor aan het Rachmaninoffplantsoen in Utrecht. Het duurzame woongebouw ligt in de wijk Welgelegen, een buurt die in transitie is van kantorenwijk naar woonwijk. De directe aansluiting op de levendige woonwijk Oog in Al en de goede bereikbaarheid maakt dit een aantrekkelijke locatie om te wonen. Het ontwerp is gemaakt door Klunder architecten.
Het unieke van dit transformatieproject is dat het gehele bestaande casco betonskelet is hergebruikt. Dit kon op efficiënte wijze door niet meer gewicht aan het gebouw toe te voegen dan er vanaf is gehaald. In het ontwerp is dit ook het vertrekpunt geweest voor de nieuwe invulling met woningen. Extra ruimte is gecreëerd door het verbreden van het oude kantoor en het toevoegen van drie extra woonlagen. Daarbij is in de aanwezige half verdiepte kelder inventief omgegaan met de inpassing van techniek en parkeren, waardoor er ook hier aan de straatzijde extra woonruimte is gerealiseerd. De ruimtes zijn ingevuld met maisonnettes met privé trappen naar de woningen. De rest van het nieuwe woongebouw bevat startersappartementen en grote appartementen, zo is het dus geschikt voor uiteenlopende doelgroepen.

Met de installateurs is het plan geanalyseerd en extra duurzaamheidsopties toegepast. De appartementen worden verwarmd door individuele warmteopwekking middels stadsverwarming in combinatie met vloerverwarming. De appartementen worden per appartement centraal afgezogen met WTW op basis van gelijkstroomventilator waardoor er efficiënter wordt geventileerd en er minder warmteverlies in de appartementen is. Tevens zijn er circa 240 PV-panelen op het dak geplaatst, waardoor aan een EPC-waarde van 0,4 wordt voldaan. Hierdoor is er een gemiddelde GPR score van 7,9 gehaald. Op het gebied van circulair materiaalgebruik is een score van  9.7. behaald.