Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Schoolkerk Garmerwolde

Transformatie

Projectomschrijving

In de middeleeuwse toren naast de kerk in Garmerwolde word je als bezoeker overrompeld door een spectaculaire Escher-achtige wenteltrap. Eeuwenoude bakstenen en balken en high tech ontmoeten elkaar op de ontdekkingstocht naar het uitkijkpunt bovenin. Onderweg kom je interactieve verbeeldingen van feesten tegen: de tentoonstelling Feest! In Oost en West. Met de tentoonstelling haakt de Stichting Oude Groninger Kerken aan bij het project ‘Weet wat je viert’ van Museum Catharijneconvent in Utrecht.
Waar de meeste kerken in het bezit van de Stichting Oude Groninger Kerken (95 stuks) hun religieuze functie hebben verloren, hoort het immateriële erfgoed van feesten en rituelen onlosmakelijk bij de gebouwen. In de Garmerwolder kerk laten middeleeuwse gewelfschilderingen bijvoorbeeld de feesten Kerst en Pasen zien.
Met deze nieuwe functie voor de toren, gaat het hele complex werken als een educatief centrum, onder de naam Schoolkerk. Hier komen alle educatieve projecten van de Stichting Oude Groninger Kerk samen. De website www.schoolkerk.nl ging in januari 2020 online.
De middeleeuwse kerk is iedere dag, en de toren met de tentoonstelling ieder weekend, open voor publiek. Met het nieuwe (duurzame) entreegebouw is dit een parel op het platteland geworden, een plek die uiteenlopende bezoekers trekt. Of het nou om architectuur, verhalen, geschiedenis, kunst, maatschappij of een lekker kopje koffie gaat: alles komt samen op deze bijzondere plek op steenworp afstand van de stad, midden in het Groninger landschap.