Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Stadhoudershof, Schiedam

Transformatie

Projectomschrijving

De Stadhoudershof: uit de as herrezen
In 2007 ging bijna de helft van dit rijksmonument in vlammen op: een als tweeling gebouwd complex van jeneverbranderijen daterend uit 1870. Bij de brand bleef branderij de Mercurius behouden, maar van de Neptunus resteerde slechts nog de voorgevel. Het project de Stadhoudershof transformeert het voormalige industriecomplex tot een fraai woonmilieu, waar oud en nieuw elkaar ontmoeten en verrijken.

De poort van de voormalige branderij dient in het plan opnieuw als hoofdentree, maar nu voor een klein appartementencomplex met zes royale loftwoningen. De entree leidt naar een wigvormig atrium waaromheen de woningen zijn gelegen, met een glazen serredak dat de oude daklijn van de Neptunus volgt. Deze centrale hal ontstaat als tussenruimte doordat de het haakse volume van de nieuwbouw verdraaid en verschoven ligt ten opzichte van het oorspronkelijke gebouw. Pronkstuk van de groene wintertuin is de gecurvde trap en galerij, mede gedragen door een oorspronkelijke gietijzeren kolom die de brand overleefde. De gevels rondom hebben elk een geheel eigen karakter en een rijke materialisering, waarin alle tijdlagen afleesbaar blijven.

De nieuwbouw van de Stadhoudershof herontwerpt de ontmoeting van de Westerkade en de Stadhouderslaan en verbindt de twee ruimtelijke structuren tot een logisch en sprekend geheel.  De architectuur bestaat uit een speels raamwerk van witte gevelbanden en kolommen, met flinke vlakken metselwerk en grote gevelopeningen. De levendige compositie van open en gesloten van het nieuwbouwdeel en de rijke geveluitwerking is geïnspireerd op de belendende historische architectuur. Het gebouw vormt het sluitstuk in een aanhechting van historisch gegroeide structuren en verschillende architectuurtalen. Het voegt zich, rijgt de verschillende architectuurtalen tot een helder geheel, maar heeft ook duidelijk een eigen en hedendaagse karakteristiek.