Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Tapijn, Maastricht

Transformatie

Projectomschrijving

Met ‘leren’ als verbindend thema werken de Universiteit Maastricht (UM), Gemeente Maastricht en Provincie Limburg samen om de voormalige Tapijnkazerne, gebouwd tussen 1916-1919, nieuw leven in te blazen. Het gebied verandert in een openbaar park, met gebouwen die bedoeld zijn voor onderwijs, onderzoek en horeca voor een breed publiek. Een plek waar de studenten, bedrijven en inwoners van de stad elkaar ontmoeten. Iedereen is er welkom!

Tapijn fase 1 is onderdeel van de gebiedstransformatie van de Tapijnkazerne. Het ontwerpteam transformeerde de bestaande kazernegebouwen tot een gezonde onderwijsomgeving. Met extra aandacht voor de historische context. De gebouwen bieden ruimte aan onderwijs en onderzoek. De School of Business en Economics, UMIO en de universiteitsbibliotheek maken gebruik van de faciliteiten. De gebouwen zijn voorzien van o.a. twee collegezalen, onderwijsruimtes en nieuwe learning spaces voor studenten.

Tapijn fase 1 bestaat uit drie karakteristieke paviljoengebouwen rondom de voormalige appelplaats. De gebouwen onder het maaiveld zijn met elkaar verbonden met een nieuwe plint. Door het bouwdeel als een souterrain onder het park te ‘schuiven’ krijgt het terrein een maximaal oppervlak voor een nieuw openbaar park. De typische paviljoenstructuur blijft overeind en de historische gebouwen zijn individueel herkenbaar en toch functioneel verbonden met elkaar. Deze slimme opzet handhaaft bovendien de doorzichten tussen de paviljoengebouwen.
De plint en een nieuwe serre aan de noordzijde, benadrukken als ensemble het karakter van het historische gebied: een subtiele overgang tussen een ‘open’ (leer)landschap en bebouwing. De plint en serre zijn allebei nadrukkelijk transparant. Dit is in contrast met de bestaande gebouwen die redelijk massief en gesloten zijn.