Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Transformatie transformatorhuisje tot visrestaurant, Harlingen

Transformatie

Projectomschrijving

Op het terrein van de Nieuwe Willemshaven in Harlingen stond een kenmerkend rood transformatorhuisje die zijn functie verloren had. Nu de grootschalige havenactiviteiten naar de nieuwe industriehaven zijn verhuisd wordt de 19e-eeuwse Nieuwe Willemshaven getransformeerd tot toeristische trekpleister. Als onderdeel daarvan is Penta Architecten gevraagd om het transformatorhuisje te transformeren tot een klein visrestaurant.
Omdat de bruikbare oppervlakte van het huisje maar 33 m2 bedroeg was een flinke uitbreiding nodig.
Er is voor gekozen om het schildvormige pannendakje op te tillen om zo een verdieping mogelijk te maken. Tussen het oude metselwerkvolume en de opgetilde kap is een glazen krans gemaakt om mooi over de Waddenzee uitkijkend een visje te kunnen eten.
Daarnaast is het huisje aan twee zijden met een flinke serre uitgebreid. Daarbinnen is weer een klein houten blokje geplaatst met het benodigde sanitair.
Het oorspronkelijke metselwerk volume heeft zijn kenmerkende stalen deur en glazen bouwstenen raampjes behouden, en vormt een herkenbare stevige verankering van de glazen toevoegingen.
Het mee opgetilde schoorsteentje is nu functioneel gemaakt voor de afzuiging van de keuken.
De zinken goot van het dakje is in zijn originele vorm vernieuwd. Het zink is ook gebruikt als materiaal voor de overstekende dakrand van de glazen toevoeging.
Het restaurant staat op een ruim plein, en vormt een mooie beëindiging van de steeds levendiger wordende havenstrook.