Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Transformatie van ABN Amro bank te Sassenheim

Transformatie

Projectomschrijving

Het project is een transformatie van een voormalig bankgebouw naar winkelruimten en 5 appartementen. De markante locatie is gelegen midden in het winkelgebied van Sassenheim en bijzonder geschikt voor de nieuwe invulling. Het vergroten van de bestaande massa was passend binnen het vingerende bestemmingsplan.

Er is gekozen om de gevel op te bouw in zogenaamde “huisjes” elementen, verwijzend naar het dorpse karakter en de achtergelegen spitse kerktoren. Hierdoor volgt de nieuwe gevel het reeds aanwezige grid (ritme) in de straat en haalt de massaliteit uit de gevel. Er is gekozen voor een moderne, eigentijdse architectuur met eigentijdse materialen.

De huidige betonconstructie is sterk genoeg voor het toevoegen van twee verdiepingen uitgevoerd in een staalconstructie met houtskeletbouw gevels en vloeren. De bestaande gevel wordt deels behouden met toevoeging van nieuwe gevelbekleding. De buitenschil wordt geïsoleerd en de installaties worden geheel vervangen. De bestaande kelder met aanwezige kluis is nu de locatie voor de bergingen voor de woningen en opslagruimten voor de winkelruimten. Aan de achterzijde van het gebouw is een separatie ruimte gemaakt voor de meterkasten, fietsenberging en vuilopslag.

De woningen worden verwarmd middels luchtwarmtepompen en er zijn zonnepanelen toegepast om in een deel van het elektriciteitsverbruik te voorzien. Zo ontstaat er een modern energiezuinig (gasloos) gebouw op een prominente locatie in het centrumgebied van Sassenheim.