Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Turmac Cultuurfabriek, Zevenaar

Transformatie

Projectomschrijving

De transformatie van productiehal Hal 12 van de voormalige fabriek van British American Tobacco

Van een indrukwekkende ongedeelde fabriekshal van 7200 m2 is Hal 12 getransformeerd in een multifunctioneel gebouw voor de inwoners van Zevenaar en De Liemers. Behalve de gemeentelijke publieksdienstverlening biedt de hal ruimte aan culturele, sociale en maatschappelijke organisaties.

Het programma van eisen en het ontwerp zijn in nauwe samenwerking met alle gebruikers tot stand gekomen. De verhuizing naar de hal betekende voor alle gebruikers niet alleen een nieuwe plek maar ook een nieuwe samen-werking met elkaar. De meeste ruimtes zijn multifunctioneel en bieden mogelijkheden voor allerlei spontane activi-teiten.

Vertrekpunt voor het ontwerp was maximaal behoud van de bestaande hal, een gemeentelijk monument. De hal is open en ruimtelijk gehouden met lange zichtlijnen, grote daklichten en een indrukwekkende staalconstructie. De oude fabrieksvloeren, plafonds, oude leidingen en de stalen draagconstructie zijn overal gehandhaafd en zichtbaar gehouden waardoor de sfeer van de oude hal nogsteeds voelbaar is. Zo is de hal groots gelaten en tegelijkertijd, door toevoeging van nieuwe warme materialen, kleuren en plekken, intiem gemaakt.

Centraal in de hal zijn drie vrijstaande houten volumes geplaatst waarin de horecakeuken, de filmzalen en een multifunctionele ruimte zitten. Als eigenzinnige elementen, direct geplaatst op de oude fabrieksvloer en los gehou-den van de plafonds, bepalen ze de nieuwe sfeer in de hal.  Daaromheen is een neutrale indeling van ruimtes ge-maakt die ruimte laat aan het gebruik en de latere inrichting door de gebruikers.   

Duurzaamheid is bij het project geen toverwoord maar overal toegepast. Oude materialen, voor een deel geoogst uit het bestaande fabriekscomplex, zijn hergebruikt. Zo zijn de vrijstaande volumes bekleed met oude houten vloerdelen. Het dak van de hal is volgelegd met zonnepanelen die samen met de WKO-installatie niet alleen de hal maar ook de omliggende woningen van energie kunnen voorzien. Zo is op alle niveaus een spannende mix van oud en nieuw ontstaan.