Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Cityplot Buiksloterham, Amsterdam

Gebiedstransformatie

Projectomschrijving

In Buiksloterham Amsterdam transformeert een monofunctionele industriezone naar een bruisend nieuw stuk stad met ruimte voor experiment. In opdracht van De Alliantie en Synchroon heeft Studioninedots samen met DELVA Landscape Architects een dynamisch masterplan ontworpen. Een vernieuwende stedenbouwkundige, landschappelijk en sociale ontwikkelingsstrategie op de terreinen van Nedcoat en Air Products in het havengebied Buiksloterham. In het gebied worden circa 550 woningen en minimaal 4000 m2 werkunits en horeca gerealiseerd.

De Alliantie kiest niet voor een klassieke ontwikkeling, maar voor „Cityplot”, een door Studioninedots ontwikkelt concept. Samen met DELVA Landscape Architects is dit concept doorontwikkeld en is de relatie aangegaan met de uitdagende context. Dit met het dynamisch masterplan Cityplot Buiksloterham als resultaat. Het principe combineert zelfbouw met sociale huisvesting, wonen met werken en collectieve bouwgroepen met investeerders. Een dynamisch proces dat meebeweegt met wensen en behoeften en de tijd. Gezamenlijk wordt met marktpartijen een dynamisch masterplan gerealiseerd met behoud van ieders eigenheid om te komen tot een levendig stuk nieuwe stad.

Cityplot streeft naar een duurzame omgeving die mensen verleidt om in het gebied te blijven wonen, werken, recreëren en ondernemen. Ateliers en ontmoetingsplekken, vormen de basis voor de ontwikkeling. Door deze ‘Urban Activators’ worden duurzame systemen ontwikkeld die direct toegepast kunnen worden op niveau van de woning en de wijk. Deze Urban Activators zijn geen tijdelijke initiatieven, maar groeien door tot vaste waarden in het gebied. Zij dragen bovendien vanaf de start bij aan een sociaal en economisch interessant gebied.

Mede inzenders: De Alliantie en Synchroon (Plot C), Studioninedots, diverse architecten, Delva Landscape Architects, Overig team: Onder andere Merosch, Gemeente Amsterdam, Metabolic