Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Gelaagde ruimte (Transformatie Kleine-Gartmanplantsoen/Fietsenstalling Leidseplein), Amsterdam

Gebiedstransformatie

Projectomschrijving

Op een complexe binnenstedelijke locatie, hebben een uitgekiend ontwerp, innovatieve bouwmethode en een unieke samenwerking geresulteerd in de transformatie van het Kleine-Gartmanplantsoen en een bijzondere ondergrondse fietsenstalling met 2000 plekken, pal naast het Amsterdamse Leidseplein.

Architectenbureau ZJA kreeg samen met Ballast Nedam Park & Connect de opdracht van Gemeente Amsterdam voor het ontwerp en de bouw van de ondergrondse fietsenstalling Leidseplein, en maakte in samenwerking met kunstenaar Hans van Houwelingen een bijzonder ontwerp. Bovengronds verrees een ruimtelijk en groen plein, naar ontwerp van Ruwan Aluvihare van Gemeente Amsterdam.

Dit project gaat over het maken van meer, aangename en klimaatbestendige openbare ruimte voor mensen in een overvolle stad. Ontmoeting en verbinding, zowel in ruimte, tijd, vormgeving, als realisatie. Zowel boven als onder de grond.

In het ontwerp staat de gebruiker centraal. Een wirwar aan geparkeerde fietsen maakte plaats voor een heerlijk plein met groene bomeneilanden. Deze fungeren als waterbuffer en dragen positief bij aan de stedelijke klimaatadaptatie. Bezoekers kunnen hier wandelen of genieten van de zon, tussen de bronzen hagedissen op het plantsoen of op een van de terrassen. De ondergrondse stalling is ruimtelijk, prettig en veilig. Toegankelijk via ruime trappen en een opvallende entree met een granieten en bakstenen wand, onderdeel van omgevingskunstwerk Blaauw Jan. Het metselwerk loopt ondergronds door en verbindt beide entrees, de onder- en bovengrondse wereld en de Amsterdamse school met hedendaagse architectuur. 

Jeroen van Straten (Gemeente Amsterdam): ‘ De gemeente Amsterdam is erg blij met de ondergrondse fietsenstalling Leidseplein. Een mooi resultaat van de bijzondere samenwerking tussen architectenbureau ZJA, kunstenaar Hans van Houwelingen, Ballast Nedam Park & Connect en de gemeente. Een plein vol fietsen is getransformeerd tot een heerlijke verblijfsruimte. De stalling is prettig, veilig en overzichtelijk .’