Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Kerckebosch, Zeist

Gebiedstransformatie

Projectomschrijving

Natuur en wonen vormen één geheel, in de integrale gebiedsontwikkeling Kerckebosch in Zeist. De Jaren ‘50-wijk met slecht aanzien, versleten sociale woningbouwflats en voor je eigen veiligheid te vermijden bosjes, transformeerde over een periode van 12 jaar naar één van de meest gewilde woonwijken van de regio Utrecht. Een mét de bewoners opnieuw opgebouwde wijk in een natuurinclusief woonlandschap. 

Kerckebosch bestaat uit 1000 nieuwe woningen in verschillende typen en prijsklassen, waarin meer dan 50% sociale huurwoningen onzichtbaar gemengd is. Het volledige aantal bestaande huishoudens in de sociale sector is in de nieuwe wijk geaccommodeerd.   

Eén van de iconische hoogbouwcomplexen is gerenoveerd tot een nul-energie flat. Waar mogelijk is (ook toen dat technisch nog nauwelijks mogelijk was) duurzaam gesloopt, bij de laatste twee hoogbouwsloop is 100% van de materialen hergebruikt. 

Een multifunctioneel centrum (eetcafé, sporthal, muziekschool, buurthuis, gezondheidscentrum) en een vernieuwd winkelcentrum, verbeterde lagere en middelbare school maken van de woonwijk een levendige gemeenschap en overstijgen als voorziening het wijkniveau. Net zoals ook de nieuwe natuur een recreatieve toevoeging voor de gehele regio is. De uitbreiding met 22 hectare bos en heide heeft de bestaande natuur versterkt.  

Mede inzenders: wUrck stedenbouw architectuur land, Beaumont Communicatie & Management, Winder Sital/waterpas civiel adviesbureau, Kuiper en van Tilborg adviseurs ruimtelijke economie, Blauwhoed, BPD gebiedsontwikkeling, ERA contour, MOD invest, NCB projectrealisatie, Slokker vastgoed, Synchroon, Villawork, Woongoed Zeist, Woningcorporatie Woongoed Zeist, gemeente Zeist