Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Nyma, Nijmegen

Gebiedstransformatie

Projectomschrijving

Het NYMA-terrein in Nijmegen ondergaat momenteel een metamorfose: het ruige terrein van de voormalig kunstzijdespinnerij aan de Waal wordt middels een gelaagde transformatie ontwikkeld tot een plek met een verscheidenheid aan functies en gebruikers, met volop ruimte voor creativiteit en experiment.

NYMA is het terrein van de oude NYMA Kunstzijdespinnerij. Het is een plek met een rijke geschiedenis dat terugreikt tot in het Romeinse tijdperk. Het terrein bevindt zich langs de Waal, op een steenworp afstand van de binnenstad van Nijmegen. Het ruige rivierenlandschap in combinatie met het historisch-industrieel erfgoed vormen de dragers voor de ontwikkeling. Hierop gebaseerd krijgen het landschap, stedenbouwkundig ensemble en de gebouwen opnieuw betekenis volgens de planpijlers ‘Groots Landschap’, Robuuste Relicten’ en ‘Industriële Logica’. Nieuwe toevoegingen aan het gebied volgen de wetten van de industriële logica en voegen zich naar de alomtegenwoordigheid van de natuur in een stedelijke omgeving.

Dit maakt NYMA een unieke plek waar de synergie tussen cultuur en natuur centraal staat.
De ontwikkeling van NYMA kent een organische groei, met verschillende snelheden in de tijd; met tijdelijke en definitieve gebruikers. Het NYMA Transformatiekader is de handleiding voor alle ontwikkelende partijen en borgt de samenhang aan de hand van een aantal spelregels. Deze zijn gebaseerd op de bovengenoemde planpijlers en zijn uitgebalanceerd om voldoende sturing te geven, maar ook voldoende ruimte voor experiment te laten.
In de huidige dynamische fase van de ontwikkeling is de openbare ruimte de verbindende factor tussen ontwikkeling en experiment.

Ook de natuur wordt ‘ontwikkeld’; volgens het 'Urban Rewilding' concept. Dit is een vorm van natuurontwikkeling waarbij ontbrekende schakels in het ecologisch systeem worden geherintroduceerd, wat een natuurlijke ontwikkeling van het gebied zal stimuleren. Voor natuur in het stedelijk gebied is deze strategie relatief nieuw en biedt het NYMA-terrein ruimte voor experiment in de spontaniteit en onvoorspelbaarheid van de natuur.