Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Wisselspoor, Utrecht

Gebiedstransformatie

Projectomschrijving

Werkspoor, het historische 11 hectare grote spoorwegemplacement in Utrecht, wordt nu geleidelijk getransformeerd tot een duurzame nieuwe stadswijk voor werken, wonen en vrije tijd, genaamd Wisselspoor. Fase 1 met een grootte van 33.000 m2 is gereed.

Gebaseerd op ons Cityplot Concept, integreert dit gemengd stedelijk, landschappelijk en sociaal ontwikkelingsplan het bestaande industriële erfgoed van de locatie om een eigentijdse nieuwe identiteit voor het gebied te creëren. Binnen de locatie zorgen verschillende sferen voor wisselende dynamiek en complexiteit; het stadspark contrasteert met intieme pleintjes en hofjes en het rauwe karakter van het spoorwegpark en de groenstrook langs de Daalsedijk. Het plan sluit aan bij algemene maatschappelijke ambities voor minder verkeer, meer maatschappelijke participatie en een hoge kwaliteit van de openbare ruimte.

Ons voorstel is ingegeven door het charmante industriële karakter van de locatie. De integratie van het bestaande spoorwegerfgoed met een eigentijds cultureel en maatschappelijk leven voegt een dynamisch nieuw stedelijk milieu met een sterke identiteit toe aan het centrum van Utrecht.

Het plan sluit aan bij de verkeersarme doelstellingen voor het gebied, met ruimte voor participatie en een hoogwaardige openbare ruimte. Vier verschillende sferen creëren een gevoel van dynamiek en complexiteit. Er komen contrasten tussen het stadspark en de intieme pleinen en hoven en tussen het rauwe karakter van het spoorwegpark en de groenstrook langs de Daalsedijk.

De imposante, voormalige Bovenbouwwerkplaats is de hotspot van Wisselspoor deelgebied 1.

De Bovenbouwwerkplaats heeft rondom, aan alle buitenzijden, ruimte voor kleinschalige bedrijven en horeca, voor buurtfuncties en kwartiermakers. Binnen deze zoom van werkunits is het hart van de
loods vrijgespeeld voor een parkeerhuis. Dit zorgt voor een onverwachte én praktische, ruimtelijke én sociale oplossing. Wisselspoor is namelijk autoluw. En maakt het mogelijk om hier een ontspannen, parkachtige omgeving te realiseren,

Studioninedots koestert het industrieel karakter van de oude werkplaats. In contrast daarmee is het hogere volume, het parkeerhuis, bekleed met concave, aluminiumkleurige delen strekmetaal in verschillende breedtes, waardoor het een herkenbaar baken in de buurt is.

Mede inzenders: Synchroon, DELVA Landscape Architects, MEESVISSER, Space Encounters, Zecc Architecten, Skonk, Gebroeders Schokland, Strackee, Den Butter & Voogt, Visscher Bouwadvies, Blokland, den Butter en Voogt, continental Carparks, metaldecor