Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Edge, Amsterdam

Renovatie

Projectomschrijving

Door de oorspronkelijke visionaire opzet van dit jaren 70 kantoorgebouw, met open kantoorvloeren concept en de degelijkheid van constructie en materialen, kon het in 2022 worden getransformeerd in een toekomstbestendig kantoor.

Het gebouw bevindt zich aan de Basisweg 10 in de transformerende buurt van Amsterdam West. Het bestaat uit 7 unieke bouwlagen in de vorm van 8 klavers rond het centrale groene hart voor de kantoren.

Het gebouw is oorspronkelijk ontworpen door A.N. Oyevaar, van het bureau Oyevaar, Stolle en Van Gool, de voorloper van het huidige de Architekten Cie. De intentie van opdrachtgever Sociaal Fonds Bouwnijverheid (SFB) was het bedrijf met dit gebouw een eigen gezicht te geven.

De oorspronkelijke indeling had een sociaal-maatschappelijk doel: gelijkwaardigheid. Het werd daarom een kantoortuin met open kantoorvloeren, toentertijd een noviteit in Nederland. Net als de octagon die Oyevaar als basisvorm koos om de menselijke maat in de omvangrijke opgave te brengen.

Deze toenmalige visionaire opzet vormt de kracht in het nieuwe ontwerp. De vrij indeelbare kantoorvloeren van ieder 7.000 m2 zijn nu aanlokkelijke, open ruimten die functies combineren allen met zicht op en toegang tot het hart van het gebouw; een indrukwekkend groen atrium.

Daar waar in het oorspronkelijk ontwerp weinig contact met de buitenwereld en licht was, verwelkomt het atrium nu daglicht in het centrum van het gebouw via een groot glazen dak. Hiermee is de karakteristieke open ringvorm van het kantoorgebouw intact gebleven, en is het lege hart onderdeel geworden van de organisatie.

EDGE Amsterdam West is een opmerkelijk gezond en duurzaam dankzij het geavanceerde technologieplatform van het bedrijf. In Smart Building EDGE Amsterdam West worden de hoogste niveaus voor duurzaamheid en gezondheid gerealiseerd: BREEAM Outstanding en WELL Platinum. En het is zelfs al ‘Paris Proof 2050’. Het gebouw is aardgasvrij en energie positief.