Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

House Modernes, Utrecht

Renovatie

Projectomschrijving

House Modernes is gevestigd op de hoek van de Lange Viestraat en Oudegracht. In het winkelhart van de stad, op loopafstand van Utrecht CS en omgeven door alle soorten van bedrijvigheid, retail en horeca. Kortom, House Modernes is het schoolvoorbeeld van een binnenstedelijke toplocatie. Ook wat betreft bereikbaarheid is House Modernes ideaal gelegen, met de Lange Viestraat als de drukste fiets- en OV-route van Nederland.

Het oorspronkelijke Galeries Modernes, ontworpen door Dirk Brouwer, is gerealiseerd in 1941. Destijds was het een hypermodern en luxe warenhuis van negen verdiepingen (-2e tot 6e verdieping). Maar helaas, door de jaren heen verloor het voormalige icoon haar allure. Het was verworden tot de ‘Blauwe Planeet’: een object met laagwaardige uitstraling en technisch en functioneel verouderde invulling. In 2012 is het object aangekocht door Syntrus Achmea; op dat moment met het idee om House Modernes opnieuw een monofunctionalistische winkelinvulling te geven. Maar de tijd haalde ons in. Veranderende marktontwikkelingen en een vernieuwde visie van Syntrus Achmea zorgde in 2017 voor een radicaal andere planvorming. Hierbij hebben we vooral gekeken naar de behoefte en mogelijkheden van deze locatie. Daaruit bleek dat er op deze locatie vooral behoefte is aan een mix van functies met voldoende ontmoetingsplekken.

House Modernes is volledig gerenoveerd naar het originele ontwerp van Dirk Brouwer, maar met de technische en energetische eisen van deze tijd. Het complex is herontwikkeld tot een open, transparant en toegankelijk mixed-use gebouw. Het biedt ruimte aan hoogwaardige kantoren, retail, en horeca en stelt zich open voor de buitenwereld; bijvoorbeeld door de openbare fietsenstalling. Kortom, een modern huis waar de verschillende functies elkaar onder één dak elkaar versterken.