Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Paaskerk, Baarn

Renovatie

Projectomschrijving

De Paaskerk bestaat uit het kerkgebouw en een achtergebouw waarin ondersteunende ruimten zijn gecreëerd zoals een ontmoetingsruimte en vergaderzalen. Het bestaande achtergebouw is verouderd en moet met een nieuw ontwerp verschillende nieuwe functies gaan huisvesten zoals loungeruimten/ café/ zalen die verhuurd kunnen worden en een vernieuwde ontmoetingsruimte.

Door op een zorgvuldige manier het bestaande achtergebouw te renoveren wordt zoveel mogelijk intact gelaten en verduurzaamd. Daarnaast is de entree gesloopt en nieuw gebouwd waardoor we een herkenbaar en statig binnenkomen kunnen realiseren die passend is naast het kerkgebouw.

Het concept van het achtergebouw bevat massieve, zware ruimten, relaterend aan de kerk afgewisseld met lichte/ transparante ruimten. Door de afwisseling van deze ruimten is continu een andere beleving wanneer men door de verschillende kamers van het gebouw loopt.
De zware ruimten krijgen dikke wanden met kasten die tevens de flexibiliteit van ruimten verbeterd door deze van opbergplaatsen te voorzien voor voorwerpen en meubilair van verschillende functies. De kastdeuren zijn daarnaast subtiel voorzien van perforaties waardoor ook de akoestiek op een integrale manier wordt aangepakt.

De nieuwe entree wordt op de bestaande gevellijnen gebouwd en borduurt voort op de bestaande fundering. De entree is opgebouwd in schijven in een richting. Hierdoor toont de entree zich monumentaal aan de voorkant en vormt de zijkant plasticiteit en openheid. Ook blijft de entree in hoeken, grenzend aan de bestaande bebouwing, los. Hier wordt de gevel terugliggend uitgevoerd en wordt de HWA uit het zicht, in de nis, verwerkt.