Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Rechthuislaan, Rotterdam

Renovatie

Projectomschrijving

HP architecten is in 2017 benaderd door Woonstad Rotterdam om de gevels van de panden aan de Rechthuislaan en Tolhuislaan op Katendrecht te renoveren. De woningen aan deze straten zijn verduurzaamd en esthetisch verbeterd. “Het lijkt net of ik straks ook in een koopwoning woon” was de ontroerende reactie van een van de bewoners tijdens de bewonersavonden. Daar doe je het voor!

In de jaren tachtig zijn deze woningen onder de vlag van “stadvernieuwing” volgeplakt met balkons, witte trespa beplating, kunststof kozijnen en pijnlijk gele voordeuren. De woningen zijn gerenoveerd in bewoonde staat, waardoor de “oud kapenenesen” konden blijven wonen op hun geliefde plek, achter een gevel waarvoor ze zich niet meer hoeven te schamen en voor dezelfde huur. Ze kregen beter geïsoleerde gevels met nieuwe kozijnen, ranke stalen balkonhekken en chique houten voordeuren. Katendrecht verdient deze laatste stap om het een mooi geheel te maken voor iedereen­­.

Het innovatieve karakter van het project schuilt in de werkhouding en de aandacht waarmee naar de woningen is gekeken. Iedere woning was anders en geen hoek was hetzelfde, ieder pand is zorgvuldig bekeken. Omdat de woningen verduurzaamd zijn in bewoonde staat, waarbij het uitgangspunt was om de woningplattegronden niet te wijzigen, was het voor de straatgevels niet mogelijk om ze in hun oude glorie te herstellen. Toevoegingen uit de jaren tachtig, zoals de balkons aan de straat, de dakdozen of keukenblokken die tegen de buitengevel gesitueerd zijn, werden aangepakt op een wijze waardoor ze minder opvallen en de oude gevels weer herkenbaar worden. Wie langer kijkt en onze stad goed kent, kan de drie lagen uit de geschiedenis - negentienhonderd, stadsvernieuwing en de recente verduurzaming - terugvinden in het project.