Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Van Nieuwpoort Ensemble, Sliedrecht

Renovatie

Projectomschrijving

In 1930 heeft architect Aart van Nieuwpoort opdracht gekregen voor het ontwerpen van 55 woningen voor woningbouwvereniging ‘Beter Wonen’ te Sliedrecht. Hij ontwierp hiervoor 2 gesloten bouwblokken met woningen met een opvallend hoge kap in relatie tot de gevel. Van Nieuwpoort heeft daarnaast veel aandacht gehad voor de overgangen naar het binnengebied. Poortjes leiden naar de brandgang en ook schuurtjes en tuinmuren zijn mee ontworpen en maken deel uit van het Ensemble. Markante hoeken zijn voorzien van schoortenen. Het gevelbeeld bevat een smaakvol contrast tussen het massieve baksteen en de ranke stalen kozijnen.

 

In 2012 is het gehele ensemble als gemeentelijk monument aangewezen ondanks dat er inmiddels veel van het karakter verloren is gegaan. Roedes zijn uit het gevelbeeld verdwenen bij het vervangen van stalen kozijnen door kunststof. Kenmerkende voordeuren waren vervangen voor een typische jaren 80 deur en de betonlateien wit overschilderd.

 

Tablis Wonen geeft in 2018 opdracht voor het herstel van het monument dat uiteindelijk in 2021 is opgeleverd.

Binnen het project zijn verduurzaming en het herstel van het oorspronkelijke karakter hand in hand gegaan. Oorspronkelijke stalen kozijnen zijn nagemaakt in geïsoleerd aluminium. Ook de voordeuren zijn weer teruggeplaatst in een geïsoleerd exemplaar. Daarnaast is het volledige dakvlak is geïsoleerd en voorzien van nieuwe pannen en dakkappelen, is het verf van de betonband verwijderd en het metselwerk hersteld.

Ook de kenmerkende poortjes en schuurtjes zijn meegenomen in de renovatie. Hiervoor is onder andere het metselwerk hersteld en zijn zinken afdeklijsten aangebracht om het beter te beschermen.