Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Voorstraat 69, Noordwijk

Renovatie

Projectomschrijving

Architectenbureau Van Manen is gevraagd een ontwerp te maken voor de voormalige burgemeesterswoning in Noordwijk. Het rijksmonumentale herenhuis stamt uit de 18 e eeuw. De rijke historie van dit pand is nog terug te lezen in de gevel. Het was, ook voor de eigenaren, een ware uitdaging en een fantastische zoektocht naar het vinden van de balans tussen monumentale waarden en duurzame ingrepen.

Na de restauratie moest het pand aan alle moderne comforteisen voldoen met respect voor de karakteristieke monumentale waarden, waar ze hun hart aan hadden verpand. Om tot dat resultaat te komen is er veel tijd in de kennismaking gestoken; het ‘lezen’ van het pand. Vervolgens is de keuze gemaakt om een ingetogen ontwerp te maken dat het pand versterkt en heractiveert wat er was.

De ontmanteling bracht veel zaken aan het licht. Vooral de constructie was door de jaren heen zodanig verminkt. Het pand was verzakt, veel scheurvorming en vele balklagen waren doorgerot. Na het herstel van de constructie, volgde de opwaardering van de schil. Met nieuwe hoogwaardige voorzetisolatie, dakisolatie en monumentenglas met getrokken buitenzijde voldoet de schil aan de hedendaagse eisen.

De meest specifieke monumentale details zijn, van origine, verwerkt op de begane grond. Vanuit de (vroegere) gedachte om bezoek te imponeren. Er is ruim aandacht besteed aan gedetailleerde lambrisering- en plafondafwerkingen. De prachtige schouw met het doek “De Eeuwige Liefde” is letterlijk tot leven gebracht. Een grote uitdaging was de middengang met de hoogmonumentale marmerimitatie wandschilderingen, waar na de 19e eeuw nooit meer iets aan was gedaan. Na een zorgvuldige renovatie is het resultaat bijna museaal te nemen en het visitekaartje van het pand.

Mede door de durf van de bewoners is het nu een fantastisch familiehuis geworden met veel techniek dat onzichtbaar is weggewerkt en waarbij respectvol is omgegaan met ruim 250 jaar historie. De restauratie is met uiterste precisie uitgevoerd. Met gevoel voor stijl is duurzaam comfort en ingetogen luxe als rode draad in de woning doorgevoerd met behoud van de prachtige details. Klaar voor de volgende generatie.