Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Wierlaan, Bergen op Zoom

Renovatie

Projectomschrijving

De complexen in Bergen op Zoom aan de Wierlaan, Plejadenlaan en Heiningen zijn verbonden in uitstraling doordat ze gebouwd zijn met het Wilma bouwsysteem. Hierdoor zijn de flats in opzet hetzelfde en staan ze als een eenheid/ familie in de wijk. Met de aanpak van de Wierlaan is een basisaanpak bedacht voor de Wilmaflats in Bergen op Zoom en wordt de familie behouden en versterkt.

Het systeem van de Wilmaflat is kenmerkend om haar heldere vormgeving en bakenfunctie van kopgevels. Echter kunnen de flats verbeterd worden op drie thema’s: duurzaamheid, veiligheid en herkenbaarheid. Het nieuwe ontwerp voorziet een nieuwe thermische schil voor het gebouw waarmee het wordt verduurzaamd. Deze verduurzaming biedt kans om de flat van een nieuwe uitstraling te voorzien door de toevoeging van nieuwe gevelbekleding. Dit versterkt de bakenfuncties van de kopgevels doordat de gevelbekleding van tegels op afstand de flat benadrukt als plaat. Van dichterbij is de kopgevel voorzien van tactiliteit en verschillende verbanden van tegels om de menselijke maat de benadrukken.

De woningen worden verrijkt met nieuwe glazen balkons. De hekken wisselen van mat naar transparant glas om zo terug te refereren naar het originele wisselende kleurenspel van de balkons van de oorspronkelijke Wilmaflat.

Om herkenbaarheid van de ingang te vergroten worden twee nieuwe entree gebouwd tegen de kopgevels die beter passen bij de schaal van de Wilmaflat. Daarnaast wordt in de plint en entree met verlichting en een robuuste materialisering van tegels een veiligere en sprekende uitstraling gecreëerd.