Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

De Broodfabriek, Amsterdam

Transformatie

Projectomschrijving

In 1954 werd op het nieuwe industrieterrein Schinkel een broodfabriek gebouwd, bestaande uit twee hallen met prachtige getoogde betonnen daken. Aan de straatzijde werd een klein kantoorgebouw voorzien. In de jaren zeventig werd aan de waterzijde een tweelaags bedrijfsgebouw toegevoegd. De laatste jaren werden de gebouwen gebruikt als opslagruimte. Het project behelst de transformatie van deze gebouwen tot een energiezuinig casco kantoorgebouw geschikt voor creatieve bedrijven.

De hallen op de begane grond vormen één open ruimte van 1.300 m². In de getoogde daken is een reeks lichtstraten op het noorden gemaakt, waarmee de ruimte rijkelijk wordt voorzien van natuurlijk licht.

Het gebouw aan de waterzijde is geheel gestript. De fraaie staalconstructie van het gebouw is in het zicht gekomen. De smalle bandramen zijn vervangen door volledig glazen gevels. Ook zijn er twee balkons aan het gebouw toegevoegd, waarmee het gebouw prettige buitenruimten aan het water heeft gekregen.

De gebouwen zijn aan de buitenzijde abstract gedetailleerd en geheel antraciet van kleur. In een omgeving met een kakofonie van gebouwen kiezen de gebouwen ervoor te zwijgen. Betonvloeren, de witte staalconstructies en helder witte wanden bepalen het interieur.

Het gebouw is ingrijpend verduurzaamd. De gevels en daken zijn volledig geïsoleerd. Het gebouw wordt verwarmd en gekoeld met warmtepompen. In de monoliete betonvloeren is vloerverwarming opgenomen. De mechanische ventilatie heeft een WTW-systeem. Het gebouw is van het gas af gehaald. Het energielabel is van G naar A gegaan.

Woltjer/berkhout architecten ontwierp en gebouw en verzorgde het projectmanagement. Ook coördineerde het de uitvoering. In plaats van één aanbesteding,  werd per gebouwonderdeel aanbesteed, waarbij telkens prijs en kwaliteit geoptimaliseerd werden.

Cars Jeans, een internationaal kledingbedrijf, gaat de gebouwen gebruiken als hoofdkantoor en showroom. De industriële sfeer past goed bij de casual kleding die zij ontwerpen. In dit project zijn de verborgen kwaliteiten van de oude gebouwen tevoorschijn gehaald. Het toont aan dat een bijna zeventig jaar oud bedrijfsgebouw met de juiste ingrepen een gewilde werkplek kan worden en weer vele jaren meekan.

Mede inzenders: ondernemer (opdrachtgever), Imd Raadgevende ingenieurs,  Drost Advice, DGMR,nHenk Kuijper Sloopwerken, Asbest Solutions, Arco Metaal,
Indri vloersystemen, Pieterse aluminium, Entrance, Licotec, Rooftop, Pickkers afbouw, Metal Bouwconsort, B&S projectafbouw, Akocell, Kersten Retail, Aesy liften