Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

De Kroon, Zoetermeer

Transformatie

Projectomschrijving

De Kroon is een markant gebouw midden in Zoetermeer. Het was een bijzondere opgave om het bovenste deel van de voormalige stadhuistoren te transformeren in luxe woningen. Het project is een prachtig voorbeeld van hoe een verouderd kantoorpand een nieuw gezicht kan krijgen en klaar wordt gestoomd voor de komende 50 jaar.

Het casco wordt 1-op-1 hergebruikt en er veel minder nieuwe materialen nodig. Bovendien zou nieuwbouw midden in de binnenstad op zijn minst een technische en logistieke uitdaging vormen. Dat alles maakte de keuze van de gemeente om het bestemmingsplan te wijzigen ook relatief eenvoudig.

Een van de belangrijkste ideeën achter de relatief grote woningen was dat het niet alleen een gewild, maar vooral ook toekomstbestendig gebouw moest worden. Naast het feit dat er een super flexibel gebouw is gecreëerd zonder draagmuren, waardoor je het vloeroppervlak per etage in de toekomst naar wens kan worden ingezet, is er bewust gekozen om te investeren in riante buitenruimtes.

Daarnaast is gekozen voor duurzame materialen die weinig onderhoud vergen, is de nieuwe gevel in Art Deco-stijl hoogwaardig geïsoleerd en wordt er gebruik gemaakt van het bestaande WKO-systeem in de kelder van het gemeentehuis.

Het gebouw staat nu echt midden in de samenleving; onder zetelt nog steeds de gemeente. Daar binnen stappen is nu veel laagdrempeliger geworden, ook omdat ze een eigen entree op de begane grond hebben aan het stadhuisplein. Vanaf laag 6 bevinden zich nu de woningen met een eigen hoge transparante entree aan de straat. Dat maakt de buurt levendiger en geeft meer sociale controle. Vroeger stond er midden in de stad vanaf 6 uur een donker silhouet. Nu gaan de lampen aan als het ’s avonds donker wordt. Leuk detail is dat in de panelen onder de ramen, het logo van Zoetermeer is verwerkt. Een knipoog naar het verleden.