Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Harbour Club, Amsterdam

Transformatie

Projectomschrijving

Haventransformaties horen bij de stad. De transformatie van Harbour Club op het Cruquiuseiland is een sprekend voorbeeld. Het is in de crisis gestart en ontwikkeld met een experimentele spelregelkaart in plaats van een vast stedenbouwkundig plan. Het resultaat is een krachtig ensemble met een kloeke, industriële uitstraling. Een gebouw waar de inventiviteit en inspiratie vanaf straalt, met een ruim programma van 11.200 m²: 81 starterswoningen, 5 woon-werkwoningen, een geluidsdichte eventzaal, en een restaurant in een oude loods, direct aan de Entrepothaven. Drie oude wijnsilo’s die op het eiland stonden zijn omgetoverd tot woningen en op het hoge dak gezet, een herkenbaar icoon voor het Cruquiuseiland. Harbour Club is een ondogmatisch gebouw, en het resultaat van een flinke dosis enthousiasme en plezier.

Een L-vormige nieuwbouw van zes lagen omarmt de houten wijnterminal uit 1901 en sluit aan op de typologie van de nieuwbouw ernaast. De nieuwbouw bevat een combinatie van smalle doorzonstudio’s voor starters aan een leefgalerij, en brede corridor woningen die vijf meter over de wijnterminal kragen. Half-inpandige balkons bieden zowel privacy als fraai uitzicht over de haven en het nieuwe mos-sedum dak op de wijnterminal. Het betonnen gevelgrid aan de straatzijde met een invulling van glas en bronskleurig aluminium geeft het ensemble een kloeke, industriële uitstraling. Het terras aan het water sluit straks aan op de nieuwe openbare promenade langs de kade.

Op de onderste drie lagen is de nieuwe eventruimte van The Harbour Club gevestigd. Volgens een doos-in-doos-principe is de ruimte geheel losgekoppeld van de overige functies in het gebouw om geluidsoverlast te voorkomen. De doos met een eigen fundering bestaat uit een stalen frame met prefab beton. Vier 16-meter-lange balken zweven boven de zaal en dragen de woningen. Langs de gevel loopt een panoramisch perforatiekunstwerk. Het verbeeldt de historische ontwikkelingen in de haven, van vrachtvaart tot woningbouw.