Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Herbestemming rijksmonumentale Walburgiskerk, Arnhem

Transformatie

Projectomschrijving

In de Arnhemse binnenstad staat de Walburgiskerk uit 1315. Met zijn middeleeuwse tweetorenfront is het rijksmonument een prominente verschijning. De torens en de ‘loze’ruimte boven de gewelven van de zijbeuken zijn herbestemd en hier zijn 6 duurzame(van gas af) residenties in gerealiseerd. Door deze slimme ingreep kon het middenschip en zijbeuken vrij gehouden worden van invulling en nog steeds een bijeenkomstfunctie vervullen zoals hij dat al honderden jaren heeft gedaan voor de Gelderse samenleving. Museum Moderne kunst Arnhem had zijn intrek genomen tijdens de bouw en nu heeft het oorlogsmuseum er zijn expositie.

De historische waarde was natuurlijk een belangrijk speerpunt. Dit is gewaarborgd door een mooie samenwerking met Rijksdienst voor het cultureel Erfgoed en erfgoed gemeente Arnhem. In de achtergevel van de torens zijn de nieuwe ramen gesitueerd met 1 klein raam in de zijgevels. We voegen hierdoor iets toe aan de gevel welke ingestort was en herbouwd(1951), de gevel met de minst historische waarde. Daarbij wilden we de voorgevel in originele staat houden en vrij van interventies.

De zestal nieuwe koperen ramen geven licht in de appartementen en kleuren ieder moment anders maar altijd prachtig bij het metselwerk. Ze hangen als een sieraad aan de toren. Een verdiepte zwarte rand om het kozijn zorgt dat het vrij ‘zweeft’ in de oude kerkmuur. Een ogenschijnlijk klein detail maar belangrijk voor het beeld. Hierdoor werkt het oude en het nieuwe samen.

De originele openingen sluiten eigenwijs aan op de nieuwe ramen. Ze overlappen elkaar maar vervangen het niet, je voegt iets toe uit deze tijd.

De Walburgiskerk schittert (letterlijk&figuurlijk) en heeft zijn bijeenkomstfunctie niet verloren bij de herbestemming. Hierdoor is hij nog steeds toegankelijk voor de bezoeker, sterker nog;  de ruimten die nooit toegankelijk waren kan nu in overnacht worden! Een bijzonder project, een bijzondere kerk voor een mooie stad.