Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

House of Dialogue, Bussum

Transformatie

Projectomschrijving

In de voormalige cacaofabriek in Bussum heeft Voss Architecture voor Dialogue een kantoor en opleidingsinstituut voor advocaten ontworpen. De uitdaging hierin was het combineren van de originele openheid en karakteristieke (constructie)elementen van het pand met de nieuwe gebruiksfunctie en interieuronderdelen. Door de bestaande bouwkundige structuur te handhaven en de nieuwe functies daarin te passen is hierin geslaagd. De enige grote ingreep was het toevoegen van de bestaande kelder aan de ruimte door het maken van een groot videgat met tribunetrap midden in de centrale ruimte.

Nieuw toegevoegde elementen verdelen de grote fabrieksruimte in specifieke plekken en functies  en zijn vormgegeven in hout en staal in een terugkerende en herkenbare structuur passend bij het karakter van de ruimte. In deze volumes zijn de noodzakelijke ondersteunende functies ondergebracht. Door het vele glas en de open ruimtes op de begane grond is iedereen zichtbaar en wordt samenwerken gestimuleerd. Ontmoeting staat centraal.

In het plan is een diversiteit van functies aanwezig waarvoor telkens de meest geschikte plek is gezocht. Zo zijn de grote multifunctionele cursusruimtes aan weerzijdes van het centrale plein gelegen en bevinden de individuele begeleidings- en coachingsruimtes zich juist in de luwte van de grote trap in de kelder. De werkplekken zijn op een logisch manier door het plan verspreid zodat er geen harde scheiding is tussen kantoor- en cursusdeel. Al deze verschillende ruimtes hebben diverse akoestische voorzieningen gekregen afgestemd op het gebruik en de vorm en grootte van de ruimte, zodat overal een prettige akoestiek wordt verkregen.

Het pand bouwkundig en installatietechnisch naar de moderne tijd gebracht door de buitenschil van geheel te voorzien van een isolerende voorzetwand en nieuw kozijnen. Daarnaast zijn de vloeren geïsoleerd en is overal vloerverwarming en een WTW-ventilatiesysteem aangebracht voor een comfortabel binnenklimaat.